Azil in regim hotelier la Tomesti. O olandeză şi o româncă din Iaşi au deschis Centrul rezidenţial „Acasă”

0
155

La începutul acestei săptămâni a avut loc deschiderea oficială a centrului rezidenţial „Acasă”, fondat de Erica Hijkoop şi Ioana Codreanu. Centrul rezidenţial „Acasă” este o comunitate pentru seniori ce redă sentimentul de linişte şi de siguranţă, încununat cu sentimentul de acasă şi funcţionează în cadrul complexului Tomeşti, într-o zonă liniştită cu aer ozonat, în apropierea Iaşiului, cu acces la mijloacele de transport în comun iar cazarea poate fi de lungă sau de scurtă durată, în camere cu regim privat (un pat) sau cu regim semiprivat (două paturi). .
Două ieşence, una de origine olandeză, Erica Hijkoop, şi o româncă, Ioana Codreanu, inagurează centrul rezidenţial „Acasă”, ce are ca scop sprijinirea seniorilor ieşeni şi nu numai, cu scopul de a elimina grijile şi constrângerile, stimulând independenţa personală, echilibrul interior şi bucuria unui nou pas în viaţă.
Fiind de formaţie psiholog, prin natura meserie mele, sunt orientată spre starea de bine a oamenilor. Un grup vulnerabil în socetatea noastră este reprezentat de vârstnici care, aflaţi la vârsta senectuţii, se simt singuri, înstrăinaţi, abandonaţi, şi deseori consideră că perioada fericită din viaţa lor a apus. Centrul rezidenţial „Acasă” este un complex ce vizează crearea acestei stări de bine,de siguranţă şi de bucurie – generată de condiţii de trai calitative, activităţi relaxante şi interesante, precum şi de îngrijire medicală de specialitate”, a spus Ioana Codreanu, co-fondator Centrul rezidenţial „Acasă”.
Conceptul centrului rezidenţial „Acasă” pleacă de la un model olandez, însă este aplicat nevoilor pieţei ieşene şi vizează crearea unui maximum de confort şi siguranţă familiei, oferind condiţii şi servicii de înaltă calitate persoanelor vârstnice, pentru a crea sentimentul de acasă. Plecând de la această idee, personalul centrului oferă servicii de îngrijire personalizată, pentru fiecare rezident în parte, păstrând şi încurajând independenţa şi intimitatea.
Toate facilităţile oferite sunt de tip hotelier, iar rezidenţii beneficiază de multe dotări: spaţii de socializare, cameră de gardă, televizoare, camere de supraveghere în spaţiile comune, linie telefonică internă/solicitare asistentă în cameră, posibilitate de amenajare interioară cu mobilă şi/sau bunuri proprii, la alegere pentru apartamente. În plus, familia şi prietenii sunt invitaţi şi încurajaţi să vină în vizite, pot servi masa în familie sau pot participa la diferite tipuri de activităţi. Pentru a încuraja activităţile de relaxare şi buna dispoziţie, reprezentanţii centrului rezidenţial „Acasă” oferă şedinţe de kinetoterapie, servicii de coafură, frizerie, manichiură, pedichiură (la cerere), piese de teatru, concert şi opera.
Ideea centrului rezidenţial a pornit de la discuţiile pe care le-am avut cu Ioana privind semnificaţia cuvântului „acasă” care este mai degrabă un sentiment decât un loc anume. Plecând de la faptul că foarte mulţi seniori se simt singuri o dată cu pensionarea, am considerat că ar fi extrem de util să creăm o comunitate în care aceştia să se simtă în siguranţă, fericiţi şi împliniţi, iar această vârstă să o trăiască cu bucuriile specifice – aşa cum o trăiesc vârstnicii din alte ţări ale UE, cum ar fi Olanda. Am vrut să punctăm şi ideea că vârsta a treia nu este neapărat aceea perioadă din viaţă în care eşti singur, ci poate fi momentul în care să te bucuri de viaţă, să cunoşti oameni noi şi să dai curs pasiunilor tale. Dotările centrului sunt la nivel european, de tip hotelier, şi asigură o gamă largă de servicii”, a declarat Erica Hijkoop, co-fondator Centrul rezidenţial „Acasă” .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here