Batalia pentru Barnova! Cu o administrație aflată sub spectrul ineficienței și corupției, Bârnova mizează pe schimbare la votul din 9 iunie

0
228

Comună pitorească, aflată în zona metropolitană a Iașului, Bârnova se prezintă înainte de alegeri cu un peisaj politic complex, în care bătălia pentru funcția de primar pare a fi scos deja un lider în preferințele electoratului, candidatul PSD George Tincu.

Favorizată de poziția sa foarte apropiată de Iași, Bârnova cunoaște un ritm alert de dezvoltare urbanistică, din păcate neînsoțit de investiții majore în infrastructură. Deși se află în funcția de primar de două mandate, dorindu-l și pe al treilea, liberalul Mihai Bălan nu a reușit să acceseze un minim de bani europeni pentru modernizarea școlilor și drumurilor sau pentru dezvoltarea rețelelor de utilități publice. Mai mult, Bălan este cercetat de către DNA în cauze privind retrocedări suspecte de terenuri și abuz în serviciu.

Contracandidatul său, George Tincu, tânăr inginer și antreprenor, se află în topul preferințelor alegătorilor, câștigându-le încrederea cu un program aplicat pe nevoile comunității, dublat de o bună comunicare în spațiul public. Punctul forte al platformei sale electorale îl reprezintă atragerea fondurilor europene, pe baza cărora intenționează să demareze un proces accelerat de dezvoltare și modernizare a comunei. Construirea de grădinițe și școli, asfaltarea drumurilor, optimizarea transportului public prin înființarea de trasee în toate satele comunei, instituirea unui mod transparent de a conduce primăria compun oferta candidaturii lui George Tincu. În demersul său electoral, candidatul PSD este însoțit de fostul primar al comunei, Dan Popa, cel care în timpul mandatului său a reușit să atragă fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro.

Candidata USR face blat cu cel care a tras Barnova in jos

În acest context, interesant este jocul pe care-l face candidata USR la funcția de primar, Ema Stratulat, medic veterinar și proprietara unui cabinet de specialitate. Mai mulți factori indică o înțelegere subterană între aceasta și primarul Mihai Bălan, cu scopul de a-i slăbi lui George Tincu aderența la electorat, în special cel din zona satului Vișan, cea mai urbanizată parte a comunei. Faptul că, față de situația din urmă cu 4 ani, au dispărut de pe primele locuri ale echipei USR propusă pentru consiliu nume precum Radu Tiron sau Vasile Moraru, foști opozanți ai primarului Bălan, indică o mișcare menită a trage pe linie moartă personaje incomode pentru administrația actuală. Mai mult, în această campanie cei de la USR nu au atacat și nu au sancționat cu nimic pe primarul Mihai Bălan. La acestea se adaugă și un alt aspect, poate pitoresc, dar nu lipsit de semnificație, și anume că Ema Stratulat este vecina lui Bălan, tatăl ei și socrul primarului fiind amici și parteneri de vânătoare. 

Grupul candidaților la șefia administrației din Bârnova mai cuprinde nume precum Ioan Haraga (AUR), total absent în campanie, și Sebastian Colotine (SOS), remarcat doar printr-o serie de acuze politice niciodată susținute de probe. S-a decredibilizat în ochii electoratului, neavând nicio soluție la problemele comunității și nici o echipa de consiliu prezentata. De asemeni, este absolvent doar a cursurilor de 8 clase, multi barnoveni neavând încredere că ar putea sa-i reprezinte. In ce-i priveste pe ceilalti candidati la Primaria Barnova, acestia  sunt catalogați a fi cu sanse infime, sub pragul de 2%. Tot pe ei mizează Mihai Balan într-o împărțire a votului.

Tabloul electoral înainte de începerea campaniei electorale la Barnova

Intr-un sondaj realizat înainte de startul campaniei electorale, situatia in ce priveste optiunile de vot ale barnovenilor era urmatoarea:

Tincu George PSD- 40%

Mihai Balan PNL – 32%

Ema Stratulat USR- 9.5%

Ioan Haraga AUR- 8%

Colotin Sebastian SOS- 3.5 %

Luca Constantin –Partidul Verde – 2%

Cristian Panzaru – Curaj 1%

Altii 4%

Barnova are nevoie de schimbare!

Concluzia care se desprinde din această scurtă radiografiere a situației politice din Bârnova este că ascensiunea și încrederea de care se bucură George Tincu în rândul bârnovenilor sunt cât se poate de firești, comuna fiind privată de o binemeritată dezvoltare și modernizare în timpul mandatelor actualului primar, Mihai Bălan.

Votul din 9 iunie va fi decisiv pentru viitorul comunei, perspectiva unei schimbări de mentalitate și acțiune fiind tot mai limpede și necesară.

Paul  LOVIN

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here