BERLINER, în regia lui Marian Crișan, rulează în prezența echipei, la Cinema Ateneu Iași

0
64

„Comedia amară” BERLINER, după cum o numește regizorul Marian Crișan, va putea fi văzută, în premieră, la Cinema Ateneu Iași, din 5 martie 2021. Spectatorii primei proiecții se vor putea întâlni cu o parte din echipa filmului. Cel mai nou film semnat de Marian Crișan îi are în rolurile principale pe îndrăgiții actori Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan și Maria Junghietu.

Aflat în plină campanie electorală, Mocanu, „un lup bătrân care încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” (Ion Sapdaru) rămâne blocat în Salonta, un mic orășel de provincie, de unde își va continua campania chiar din casa unuia dintre săteni a cărui viață o invadează încet, încet. Viorel (Ovidiu Crișan) este tractorist de meserie, iar viața lui și a soției sale (Maria Junghietu) va prinde un alt ritm după venirea politicianului. „Eu nu am încercat să interpretez un personaj, ci să recreez un destin”, le spunea Ovidiu Crișan jurnaliștilor, în conferința de presă de la Festivalul Internațional de Film de la Moscova (MIFF), unde filmul a fost distins cu Premiul „Keen Eye” – Russian Cinema Club Federation.

Spectatorii din Iași vor fi printre primii care vor putea vedea filmul pe marele ecran și vor avea ocazia să se întâlnească cu Ion Sapdaru și Marian Crișan, la proiecția de pe 5 martie 2021, ora 18:00. De îndată ce măsurile de siguranță în vigoare o vor permite, filmul va ajunge și în alte localități din țară. „Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sala de cinema”, spune Marian Crișan și continuă: „vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”.

BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută. „Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta”, declară Marian Crișan.

Distribuția filmului este completată de: Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

BERLINER va rula în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași, din 5 martie 2021. Prima proiecție este programată la ora 18.00, iar echipa filmului va fi prezentă pentru a se întâlni cu spectatorii ieșeni. Biletele au fost pus deja în vânzare și pot fi achiziționate și online de pe: https://cinemaiasi.ro/film/berliner

BERLINER | THE CAMPAIGN are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu, iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și a avut premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.

Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.

Mai multe informații puteți afla și de pe pagina filmului: https://facebook.com/berliner2020

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here