Biblioteci ciopartite in numele artei. Analfabetii Iasului si-au facut afaceri din masacrarea cartilor

0
97

In paralel cu actiunile de culturalizare a populatiei scolare si nu numai, initiate indeosebi de persoane fizice care urmaresc cu teama procesul de degradare a cartii in spatiul public, se observa aparitia unui fenomen ingrijorator pentru sanatatea spirituala a iesenilor. Este vorba de un fenomen care vorbeste despre dispretul unei generatii alienate fata de carte, despre neinsemnatatea literaturii in unele medii si despre modalitati in care sucombarea lecturarii este dublata de distrugerea clasicului ei suport.

Pe acest fond generalizat au aparut „creatorii de carti personalizate”, persoane pentru cartile sunt niste simple, vechi si nefolositoare obiecte ce pot fi forfecate si decorate…ca la carte.

Astfel de carti se realizeaza la comanda. Pretul este de 120 ron. Cartile le cumpar eu si reprezinta doar suportul pentru a scrie mesajul. Este vorba despre o carte oarecare de 20 de centimetri inaltime”, ne-a spus Silvia Butnaru, una dintre individele care se ocupa cu „decoratiuni din carti”.

Ca aceasta muritoare de foame care distruge carti pentru a-si servi stomacul, sunt, din pacate, foarte multi indivizi care nu au trait niciodata pe viu sintagma de hrana spirituala. 

Tot felul de alienati care au ocolit scoala si implicit au urat cartea, care au petrecut perioada scolara intr-o perpetua recreatie mare, au gasit o intrebuintare mercantila a comorilor gazduite in biblioteci. Pentru astfel de bipezi abrutizati de nestiinta, masacrarea cartilor pe care nu au avut niciodata curiozitatea de a le citi, a devenit o arta abjecta, un atentat la cultura. Practic, prin taierea continutului a sute sau mii de carti, afacerea cu carti personalizate ( a se citi masacrate) a luat avant in eterna capitala declarativa a culturii. Doua maini dibace, ghidate de minti opace, foarfeca zilnic zeci de carti, in diverse forme, in functie de dorinta adresantilor. Gasca „oamenilor –foarfeca” comercializeaza aceste monstruozitati la preturi exorbitante, de la 80 la 120 de lei. Inca nu se stie cat de extinsa este piata de desfacere a acestor macelari de comori literare si fauritori de kisch-uri vulgare, dar cert este ca in Romania, analfabetismul functional atinge aproape jumatate din cifra populatiei de varsta scolara.

Nelu PAUNESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here