Biotehnologii, un domeniu la mare căutare în universitătile de stiinte ale vieţii europene poate fi studiat la USAMV Iaşi

0
57

Una dintre cele mai căutate şi apreciate specializări în universităţile de ştiinţe ale vieţii europene poate fi studiată şi la Iaşi. Domeniul biotehnologiilor se regăsește în oferta educaţională a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, mai exact în cadrul Facultăţii de Horticultură.

 „Inginerii biotehnologi au competențe în rezolvarea unor probleme importante pentru agricultură: microreproducerea plantelor prin tehnici de inginerie genetică, culturi de celule şi ţesuturi in vitro, ameliorarea plantelor şi animalelor, îmbunătăţirea nutriţiei şi sănătăţii animalelor, conservarea resurselor genetice vegetale şi animale, obţinerea produselor vegetale şi animale cu profil nutriţional îmbunătăţit, reciclarea produselor reziduale din agricultură, bioremedierea solului şi a apei, producerea de surse auxiliare de energie, pe baza deşeurilor organice din agricultură, zootehnie, industria alimentară. Cu alte cuvinte, biotehnologiile reprezintă orice aplicație tehnologică care utilizează sisteme biologice, organisme vii, sau derivate ale acestora, pentru a crea sau modifica produse sau procese în scopuri bine determinate. De asemenea, mai înseamnă utilizarea integrată a biochimiei, microbiologiei și ingineriei în scopul obținerii unei aplicații tehnologice industriale, cu ajutorul microorganismelor, culturilor de celule și a părților componente a acestora”, a precizat  conf. univ. Dr. Liliana Chelariu, din cadrul Facultăţii de Horticultură.

Pentru admiterea din această vară, din perioada 13 – 24 iulie, sunt scoase la concurs 31 locuri pentru specializarea biotehnologii agricole, iar studiile au o perioadă de patru ani.  Posibilităţile de angajare a tinerilor ce termină cursurile acestei specializări sunt diverse.

Biotehnologiile agricole se bazează pe manipularea artificială, controlată a informaţiei genetice a plantelor, animalelor şi microorganismelor. Pregătirea multidisciplinară a inginerului biotehnolog îi permite să activeze în laboratoare de analize, certificări, expertize şi acreditări în domenii biotehnologice, în companii sau secţii de prelucrare a materiilor prime de natură vegetală, unităţi de prelucrarea produselor vegetale şi animale, laboratoare specializate în protecţia mediului, siguranţa alimentară şi controlul alimentelor, cercetare şi învăţământ”, a mai punctat conf. univ. Dr. Liliana Chelariu.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 1