Biroul primarului Gheorghe Nichita, loc de pelerinaj. Vezi programul complet al Noptii Muzeelor în Iaşi

0
66

Primăria Municipiului Iaşi va participa și în acest an la manifestarea Noaptea Muzeelor, organizată la nivel național și internațional, sub titulatura ”Noaptea Europeană a Muzeelor”.
La această ediție, la Iași se va organiza un circuit muzeal, un itinerariu care cuprinde peste 20 de muzee și instituții de cultură care vor putea fi vizitate gratuit în seara zilei de 16 spre 17 mai.

1. Palatul Roznovanu – de la ora 19.00 la ora 1.00
La Palatul Roznovanu vizitatorii vor fi asistați de un ghid pentru Sala Mare și Sala Coloanelor. Aici va avea loc o expoziției de pictură și sculptură Blue World, realizată de artistul Felix Aftene. Blue World este rama în care Felix Aftene expune la Iași creațiile sale din ultima perioadă, după vernisajele din Copenhaga, Paris și Nurnberg. Ieșenii interesați vor regăsi aici modulații plastice, în două și trei dimensiuni, ale celebrului său albastru-electric care îi însoțește personajele artistului sau pune în contrast cromatic peisajele sale fantastice.

2. Starea Civilă – Expoziție cu acte de stare civilă ale personalităților ieșene realizată de Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale.
Vor fi expuse certificate de naștere a diferitelor personalități române (George Lesnea, P.P. Panaitescu, Gheorghe Brătianu, Mihail Sadoveanu, Dimitrie Anghel, Emil Racoviță), certificate de căsătorie (Richard Tuffli, Ion Creangă, Petru Poni, A. D. Xenopol, Osvald Teodoreanu, Garabet Ibrăileanu), certificate de deces (Elena Cuza, Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu), testamente (Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Richard Tuffli, Vasile Pogor, Mitropolitul Iosif Naniescu, Titu Maiorescu).
De asemenea, va avea loc şi un spectacol de muzică și dans Flamenco.

3. Garnizoana Iași din Copou
Bal la Garnizoană, expoziţie de medalii, distincţii şi însemne militare, expoziţie de obiecte istorice legate construcţia Palatului Oştirii şi prezenţa militară în Iaşi, istoria Palatului Oştirii.

4. Muzeul Unirii
5. Muzeul Kogălniceanu

6. Muzeul Poni – Cernătescu

7. Muzeul Etnografic al Moldovei Târgul Meșterilor Populari
Meşteri populari din aproape toate zonele etnografice ale ţării îşi vor etala măiestria în cadrul expoziţiei cu vânzare de obiecte tradiţionale şi în cadrul atelierelor de creaţie interactive, la care publicul este invitat să participe. Vor fi ilustrate domeniile majore ale creaţiei populare contemporane precum prelucrarea lemnului, olăritul, încondeierea ouălor, confecţionarea pieselor textile – port popular şi textile de interior, prelucrarea metalelor etc.

8. Palatul Culturii – Expoziţie de fotografie “Palatul Culturii – Palat al Muzeelor.
Istoria edificiului in imagini”

9. Ansamblul Monument Istoric Mănăstirea Golia

10. Photo Caffe – prima cafenea cu expoziții de fotografie din Iași (adresa: str. 14 decembrie 1989 Nr. 4).
Expoziție de fotografie “Burano”, de Ozolin Dușa, care conține 50 de fotografii  realizate în insula Burano (Italia) si reprezintă interpretarea în  manieră artistică a reflexiilor din apele canalelor Veneției.

Case memoriale
1. Bojdeuca „Ion Creangă” – primul muzeul memorial din țară –
Audiție: „Creangă în lectura lui Mihail Sadoveanu”.
2. Muzeul „Vasile Pogor”  (str. Vasile Pogor nr. 4, Iaşi)
Concert de jazz, spectacole.
3. Muzeul „Mihail Sadoveanu”  (Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12)
Cafe-concert.
4. Muzeul „Mihai Codreanu”  (str. Rece nr. 5, Iaşi)
„Noaptea revistelor deschise”, ediția a III-a.
5. Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” (str. Anastasie Panu nr. 54, Iaşi)
Concert de vioară.
6. Muzeul „Otilia Cazimir”  (str. O. Cazimir nr. 4, Iaşi)
Recital din creația Otiliei Cazimir, concert de chitară clasică.
7. Muzeul „G. Topîrceanu”  (str. Ralet nr. 7, Iaşi)
Recital actoricesc.
8. Muzeul „Mihai Eminescu”  (Parcul Copou, Iaşi)
Concert și spectacol de improvizație teatrală.
Colecția „Istoria teatrului românesc”  (Parcul Copou, Iaşi) cu un concert și spectacol de improvizație teatrală.
Față de anii trecuți, în intervalul 19.00 – 24.00, ieșenii vor putea face o plimbare cu tramvaiul de epocă, special pus la dispoziție pentru Noaptea Muzeelor. Acesta va efectua curse pe traseul Târgu Cucu – Copou. Se va pleca din fața Mănăstirii Golia (Tg. Cucu) și se va opri aproape de Casa Memoriala ”Mihail Sadoveanu” (Copou).

De asemenea, pentru a facilita accesul celor care doresc să participe la evenimentele organizate cu ocazia “Nopții Muzeelor“, în noaptea de 16 spre 17 mai 2015, RATP Iași va prelungi orarul mai multor trasee din oraș, pe aceste rute circulând atât autobuze, cât și tramvaie.
Anul trecut, peste 50.000 de persoane au participat la evenimentul Noaptea Muzeelor organizat la Iași. În Barometrul/Sondajul Cultural realizat anul acesta, evenimentul Noaptea Muzeelor a ieșit pe locul 3 în topul evenimentelor cunoscute la care participă ieșenii, după Sărbătorile Iașului și Târgul Cucuteni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here