Goran Bregovic, Chris Norman, Marcel Pavel si Directia 5 la FIE Iaşi 2015. Programul complet al festivalului

0
72

A III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei are loc în perioada 22 – 31 mai, la Iaşi, dar şi în Chişinău şi Cernăuţi, oraşe partenere în competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021. La fel ca şi primele două ediţii, FIE 2015 va cuprinde sute de evenimente (muzică, expoziții, carte, film, conferințe, operă, teatru, educație), care vor transforma Iașul, timp de 10 zile, într-o veritabilă capitală culturală europeană. În acest an, activităţile festivalului vor avea loc pe axa Copou – Ştefan cel Mare – Palatul Culturii. În paralel, vor fi mai avea loc zeci de manifestări în stradă, atât în zona centrală, cât şi în cartiere: proiecții de film, momente de operă și dans, spectacole de teatru, concerte, animații și acrobații.
Am pornit în acest an de la vorbele celebrului specialist american în științele educației William Bennett, care spunea că educația este arhitectura sufletului, și am încercat să construim o suită de evenimente care să potențeze valențele educative pe care le au, pe de o parte, cultura ieșeană și, pe de altă parte, activitatea celor peste 300 de invitați din țară și din străinătate”, a declarat Dan Doboș, directorul festivalului.
Pentru administrația municipală este extrem de importantă marcarea unei particularități istorice a Iașului, și anume aceea de a fi un centru de iradiere a culturii și a educației în spațiul românesc și european. Tocmai de aceea am simțit nevoia să organizăm și anul acesta festivalul pe alte coordonate decât cele ale sărbătorii populare tradiționale, reprezentată de «Zilele orașului», fără a pierde însă din vedere comunitatea ieșeană în ansamblul ei”, a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iași.

Nouă super spectacole în fața Palatului Culturii!

Cele mai importante spectacole din cadrul FIE Iași 2015 vor avea loc pe scena mare amplasată în fața Palatului Culturii. Ca și la ediția precedentă, intrarea la spectacole este gratuită, iar toate concertele încep la ora 20.30.
Primul week-end al FIE 2015 este dedicat operei și muzicii simfonice. Sâmbătă, 23 mai, artiștii de la Opera Națională Română Iași vor susține o Gală Extraordinară de Operă, pentru ca duminică, 24 mai, Orchestra și soliștii Universității de Arte „George Enescu” vor oferi Iașului Concertul Simfonic „De la Clasic la Modern”.
Luni, 25 mai, vă invităm la spectacolul „Istoria Dansului” / „Dance History”, un antrenant periplu prin toate stilurile de dans, din toată lumea, viu colorate cu costume, decoruri și lumini spectaculoase.
În premieră în fața unei audiențe atât de numeroase, FIE oferă concertul Vali Boghean & Band. Talentatul cântăreț, alături de trupa sa, sunt deja un fenomen în rândul românilor de peste Prut, dar nu numai, și vă invităm să-i descoperiți marți, 26 mai.
TVR Iași este un partener important, stabil și dedicat al Iașului în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. De aceea, miercuri, 27 mai, vă invităm la Gala Ia`Și Descoperă, în cadrul căreia vor fi proiectate cele 6 filme documentare despre Iași, realizate de echipe de jurnaliști din foste capitale europene ale culturii.
Joi, 28 mai, Iașul se umple de energie! Ca în fiecare an, vom sărbători alături de cei mai frumoși ieșeni – studenții -, reuniți în Marșul Absolvenților! Seara se încheie cu un super concert Goran Bregovic & The Wedding and the Funeral Orchestra.
Vineri, 29 mai, de la aceeași oră, scena din fața Palatului Culturii aparține maestrului Ionel Tudor & Big Band, alături de Marcel Pavel și invitații săi, în deja celebrul spectacol „Very Classic”.
Orchestra maestrului Ionel Tudor rămâne la Iași și pentru concertul de sâmbătă, 30 mai, când ieșenii sunt așteptați la concertul de rock simfonic susținut de Direcția 5. FIE Iași 2015 se încheie, cum altfel, cu recitalul unui star rock internațional. „Living Next Door to Alice”, „I`ll Meet You at Midnight”, „If You Think You Know How to Love Me”, „Oh Caro”l sunt doar câteva dintre hit-urile mondiale ale lui Chris Norman, celebrul solist al trupei Smokie!

Festivaluri în Festival!

FIE Iași înseamnă și o extraordinară emulație a comunității locale. De aceea, la a III-a ediție, FIE Iași va include câteva adevărate Festivaluri în Festival.
Festivalul de Teatru EuroArt are loc în perioada 24 – 31 mai, cu spectacole găzduite la Casa de Cultură a Studenților din Iași, Universitatea de Arte „George Enescu”, dar și în câteva spații informale.
Week-end-ul 22-24 mai este „ocupat” de Festivalul Filmului European, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou. Intrarea este liberă.
Poezia nu are cum să lipsească din FIE. Festivalul Internațional „Poezia la Iași” aduce 40 de nume mari în orașul nostru, iar Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” întărește legătura cu frații noștri de peste Prut.
Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, la fel ca și Asociația Absolvenților UAGE, sunt parteneri de bază ai FIE și vă propun o suită de spectacole de teatru și muzică, expoziții și conferințe.
Parteneri de tradiție ai FIE, Ateneul Tătărași și Inspectoratul Școlar Județean Iași au pus la punct o săptămână plină de evenimente interesante. Parteneri esențiali ai Iașului educației și al culturii mai sunt Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Școala Populară de Artă „Titel Popovici” și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, care au pus la punct programe consistente de evenimente interesante.
În tot acest timp, Parcul Copou se transformă în Parcul Educației Nonformale, cu ateliere de creație, mind-lab, concursuri pentru copii, expoziții de carte și ateliere de meșteșugărit. De asemenea, în centrul orașului, Piața Unirii devine Piața Artelor, unde au loc expoziții și ateliere de creație.
Detalii complete despre toate evenimentele din cadrul FIE Iași 2015 sunt publicate pe site-ul www.fieiasi.eu și pe pagina de Facebook www.facebook.com/festivaliasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here