BOMBĂ: Primari si viceprimari ieseni, acuzati de DNA de falsuri in atragerea de fonduri europene!

0
74

Reprezentanții DNA Iași au comunicat că au dispus trimiterea în judecată a lui Laurențiu Miron, la data faptei inginer agronom la Primăria comunei Costuleni, a Angelicăi Ciaușu, la data faptei viceprimar al comunei Costuleni, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, precum și a lui Dimitrie Nechita, la data faptei primar al comunei Costuleni, pentru complicitate la infracțiunea menționată.

Mai mult, în aceeași cauză a fost trimis în judecată și Dumitru Harabagiu, la data faptei primar al comunei Costuleni, tot pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupție au menționat că, în perioada 2008 – 2010, Miron și Ciaușu, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe acte false și inexacte în scopul obținerii pe nedrept, în numele mai multor persoane fizice, de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Astfel, în demersurile lor, cei doi inculpați menționați au beneficiat de ajutorul inculpaților Harabagiu Dumitru și Nechita Dimitrie, persoane care au deținut consecutiv funcția de primar al comunei Costuleni și care, pentru a crea aparența de legalitate privind îndeplinirea criteriilor de eligibilitate de către persoanele respective, beneficiare ale fondurilor europene, au încheiat, în mod fictiv, 13 contracte de arendă, care, ulterior, au fost depuse la APIA“, au adăugat cei de la DNA Iași.

Conform anchetatorilor, acționând în această manieră, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 464.382 de lei.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 534.453 de lei, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce le aparțin celor patru inculpați.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here