Bugetul local al Iasiului, boicotat de alianta toxica USR-PSD

0
84

Primarul Mihai Chirica a convocat pentru dimineața zilei de astăzi, 13 ianuarie, o ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local. În cadrul ședinței ar fi trebuit să aibă loc depunerea jurământului de către consilierul local Marius-Ionuț Rîpanu (PNL), al cărui mandat a fost validat de Judecătoria Iași, ca înlocuitor în Consiliul Local al lui Alin Andrieș, care și-a dat demisia din plen după ce a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor, precum și schimbarea componenței comisiilor de specialitate ale Consiliului Local ca urmare a acestei înlocuiri.
Urgența ședinței convocate pentru dimineața zilei de astăzi, 13 ianuarie, ține de faptul că în cursul zilei de miercuri, 18 octombrie, a fost convocată deja o ședință ordinară a Consiliului Local destinată analizării și votării unui proiect esențial pentru funcționarea normală a Municipiului Iași: bugetul local pe anul 2023. Totodată, comisiile reunite ale Consiliului Local au fost convocate în ședințe, pentru a discuta proiectul bugetului local, în dimineața zilei de luni, 16 ianuarie, de la ora 10.00.
Pe scurt, ședința convocată astăzi, 13 ianuarie, avea atât rolul de a pregăti votarea bugetului local, cât și preluarea mandatului de către un consilier local în urma alegerilor locale și a hotărârii instanței.
În ciuda acestora, deși au fost convocați în condițiile legii, consilierii locali USR și PSD au refuzat să participe la ședința Consiliului Local și, ca urmare, au absentat nemotivat. Cum în sala de plen au fost prezenți doar 13 consilieri locali (PNL și PMP și viceprimarul USR Cezar Baciu), ședința nu s-a putut desfășura, nefiind întrunit cvorumul de 14 consilieri.
În aceste condiții, primarul Mihai Chirica a convocat o nouă ședință de Consiliu Local pentru luni, 16 ianuarie, de la ora 9.30, astfel încât preluarea mandatului de către Marius-Ionuț Rîpanu, schimbarea comisiilor de specialitate și dezbaterea și votarea bugetului local să își urmeze parcursul normal și legal.
Este limpede că alianța toxică pentru Iași dintre USR și PSD apelează din nou la tertipuri ieftine pentru a bloca adoptarea bugetului local și, astfel, funcționarea normală a administrației locale și a orașului nostru. Asistăm la un politicianism nociv cu atât mai condamnabil cu cât astfel de gesturi au loc într-un context de criză, în care urmările războiului din apropierea granițelor noastre și ale crizei energetice afectează inevitabil funcționarea administrației și bunăstarea comunităților. Sper ca și consilierii locali USR și PSD să înțeleagă faptul că situația complicată pe care o traversăm necesită maturitate, rațiune și responsabilitate și să nu blocheze dezvoltarea Iașului”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here