ISJ Iasi organizeaza Simularea Evaluarii Nationale si Simularea probelor scrise ale Examenului National de Bacalaureat

0
70

În cursul săptămânii viitoare, în perioada 17-19 ianuarie, 8200 de elevi de clasa a VIII-a din 171 de unități școlare și 5886 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a din 49 de unități de învățământ, din județul Iași, sunt așteptați să susțină Simularea Examenelor Naționale organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Simularea urmărește familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor având drept scop optimizarea rezultatelor obținute la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.
Astfel, marți 17 ianuarie, începând cu ora 9.00, este programată proba scrisă la Limba și literatura română (atât pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională, cât și pentru cei care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat) urmând ca miercuri, 18 ianuarie, simularea să continue cu proba de Matematică (pentru Evaluare Națională și pentru Bacalaureat) și Istorie (Bacalaureat). Ultima zi va fi destinată doar elevilor de clasa a XII-a care își vor verifica nivelul actual de pregătire pentru proba la alegere a profilului și specializării parcurse.
Această primă simulare este organizată și se desfășoară la nivel județean, Iașul fiind unul dintre puținele județe care, de peste un deceniu, realizează constant, prin aceste evaluări, o radiografie de etapă menită să transmită elevilor, părinților și cadrelor didactice, din timp, nivelul și stadiul pregătirii tinerilor, în vederea susținerii unora dintre cele mai importante examene din viața lor.
Simularea se va desfășura în condiții identice cu cele ale examenelor reale, elevii se vor deprinde cu atmosfera de examen, cu supravegherea prin intermediul camerelor audio-video, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe coli standard sau tip broșură (pentru cei aflați la finalul gimnaziului), cu documentele și instrumentele de lucru necesare. Se urmărește totodată, pregătirea psihologicăa tuturor candidaților care vor participa la examene, deoarece ei învață să își gestioneze cât mai bine emoțiile, pentru ca la finalul anului școlar, rezultatele să fie cele dorite atât de viitorii absolvenți, cât și de familiile acestora sau de profesorii care au contribuit la pregătirea și îndrumarea lor.
Subiectele, elaborate de comisii de lucru la nivel județean, vor respecta structura propusă de Ministerul Educației pentru acest an școlar și vor avea un nivel mediu de dificultate.
În toate școlile, activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară impuse de starea de alertă epidemică.
Evaluarea lucrărilor va fi realizată după toate rigorile examenelor naționale, iar elevii vor primi rezultatele la începutul lunii februarie.
Fiecare unitate școlară va analiza rezultatele elevilor și va stabili propriul program de activităţi remediale, menit să asigure o pregătire cât mai bună tuturor elevilor care vor susține, la finalul anului școlar, fie Evaluarea Națională, fie examenul de Bacalaureat.
Inspectoratul Școlar Județean Iași va coordona buna organizare a simulării în toate unitățile de învățământ și va monitoriza pregătirea susținută a elevilor pentru examenele naționale din anul școlar în curs.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here