Capusele liberale care vand istoria pe galbeni! Fratii Muraru – platiti regeste de statul roman, sa cante orbeste in struna interesului strain

0
178

Despre frații Muraru, acești doi pseudo-istorici bine conectați la conducta cu bani publici, s-au spus multe de-a lungul timpului, inclusive ca ar fi agenți ai intereselor străine în România. Cert este ca parcursul lor fulminant, fara mari competente, doar pe vrajeala ieftina de TNL, merita putin mai mut decat atentie.

Jurnalistul Valeriu Nicolae a făcut o relatare amplă din seria ”România căpușată” pe pagina sa de Facebook, despre cei doi frați liberali de la Iași, Andrei și Alexandru Muraru.

Alexandru Muraru este acum în Parlament din partea PNL-ului. Fratele domnului Muraru, Andrei, este consilier prezidențial și a fost și el membru al CA la Televiziunea Română. Din 2005 până în 2009, Alexandru a fost consilier al primului ministru, lucru care, desigur, a permis fratelui Andrei să devină expert pe relații externe la Camera de Comerț în București imediat ce a terminat Istoria la Iași.

Pentru trei luni, căci apoi a trecut imediat și el consilier al primului ministru, că aveam guvern liberal meritocratic bazat pe frăție. În timp ce muncea zi și noapte pentru țărișoară la Cancelaria Primului Ministru, Andrei a devenit Expert și apoi Șeful Biroului de Cercetare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (acum IICCREM) la București, iar în timpul liber făcea și un master la Iași. Între 2007 și 2009, în timp ce este Consilier al Directorului General la Arhivele Naționale, plătit de Cancelaria primului ministru, este, în același timp, și Șef al Serviciului de Investigații Speciale sau expert la IICCREM și începe și un doctorat la Iași pe o bursă pe fonduri europene pe trei ani, că doar se poate.

Calaii lui Bjoza

Andrei Muraru a făcut lobby pentru Bjoza la acel moment “uitând” detaliile de natura legionara  din viața sa, tocmai pentru ca, condamnarea torționarilor îl ajuta în ascensiunea politică. Ulterior, cei doi frați au revigorat tema antisemitismului ca să culeagă alt tip de roade politice.

Problema fraților Muraru, unul pe cale să ajungă, fără merite profesionale, ambasador al României în SUA, iar celălalt deputat PNL, cu rol în comisia de control a SRI, este că se folosesc, fără scrupule, de teme istorice ale României pentru ascensiunea politică.

Andrei Muraru a făcut parte din echipa de istorici ai IICCMER care a documentat fișele ofițerilor din aparatul represiv care au comis abuzuri asupra românilor. Numai că nu a fost singur. Toată munca uriașă de documentare pentru descoperirea ultimilor călăi aflați în viață a reprezentat o muncă în echipă, iar meritele pentru condamnarea torționarilor ar fi trebuit luate în echipă. Din păcate, odată ajuns în brațele PNL, Andrei Muraru a uitat de restul istoricilor și s-a profilat public, în văzul tuturor, drept cel mai important istoric cu rol în procesul de condamnare al torționarii. Nu e corect și nu e principial să procedezi astfel, câtă vreme tu, până să beneficiezi de sprijin politic, ai făcut parte dintr-o echipă“, sustine Sidonia Bogdan.

De ce mai nou frații Muraru s-au reprofilat pe antisemitism?

În ciuda acestor evidențe istorice, nu pot însă să nu observ că frații Muraru au îmbrățișat cauza antisemitismului tot dintr-o perspectivă mică, a beneficiilor carieriste. Israel este un stat cu legături puternice în Departamentul de Stat american și, probabil, Andrei Muraru speră că aceasta este noua rețeta pentru a ajunge la diplomații americani. Altceva nu prea are în joben, el neavând studii în relații internaționale ca să stăpânească temele diplomaților americani referitoare la Estul Europei”, este raspunsul Sidoniei Bogdan.

Statul i-a facut milionari

Minune, fratele plătit tot de la Cancelaria Primului Ministru scrie trei cărți în perioada în care se rupe și el în două pentru țărișoară și ia și el o bursă la fel ca fratele pe fonduri europene. Ambii frați, culmea, primesc și o bursă foarte generoasă, peste bursa de pe fonduri Europene pentru a studia la Institutul Holocaustului în New York, plus încă cel puțin o bursă de la colegiul New Europe.În 2012 Alexandru, cu zero experiență, devine, cumva, consilier al secretarului de stat la ministerul pădurilor, domnul Cozmanciuc, finul domnului Fenechiu, un om cinstit, baron de Iași, care a primit mulți ani de pușcărie.

Fratele devine, firesc, Președinte al IICCREM și apoi este numit în CA-ul de la Televiziunea Română, din motive de alergie la polen, căci altfel nu se explică. Apoi devine consilier al președintelui liberal. Alexandru devine și el Președinte de instituție de stat, Institutul Național al Patrimoniului, că doar nu este mai prost, și apoi este numit în CA-ul de la Radiofuziune, căci trebuie să mănâncă și gura lui.

Citite în paralel, declarațiile de avere și biografiile celor doi frați sunt siderante și o dovadă clară că situația celor doi Orban, unul șef al PNL-ului și celălalt fost ministru și acum consilier al președintelui pe salariu de ministru, nu este unică. Pe lângă slujbele lor, bursele lor, consiliile lor de administrație, cei doi frați Muraru predau și la universitate. Unul la Iași, altul la București. În 2019, Andrei a primit doar 191.177 RON de la stat. În 2021, cei doi frați vor primii de la stat cu mult peste 100.000 de EUR.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here