Caravana de recrutare pentru grădinita OvidiuRo a ajuns în Iasi

0
55

Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță’, un proiect al Asociației OvidiuRo ce urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță, a ajuns la Iași, județul cu peste 5725 beneficiari estimați. Legea nr. 248/2015 încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.

Iași este unul dintre cele 15 județe-gazdă selectate pentru desfășurarea Caravanei de către OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Caravana se desfășoară aici în colaborare cu autoritățile județene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, ANPIS, DSP) și locale.

Caravana va acoperi timp de o săptămână 7 comunități – Lungani, Popești, Mironeasa, Tibana, Moțca, Sirețel și Dagâța – identificate în urma propunerilor Prefecturii, CJ, DGASPC și AJPIS și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017. Activitățile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii. Cu sprijinul Fundației Carrefour, vom reuși să oferim fiecărui copil de vârstă preșcolară câte o carte ilustrată „La grădiniță”.

Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explică faptul că „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinții cât și profesorii de preșcolar să le citească celor mici. Cum în comunitățile sărace mulți dintre părinți au la rândul lor dificultăți cu cititul, aducem cărți alese atent, cu povești care se spun ușor, prin imagini și ilustrații pe care familiile le pot recunoaște și înțelege. Ne dorim ca toate comunitățile noi să profite de pe urma bunelor practici care au făcut ca programul FCG pilot să aibă un succes atât de mare”.

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunitățile pe care să le sprijine în continuare, cu soluții complementare tradiționale în programul FCG pilot ce se vor adăuga, în funcție de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite începând cu 15 februarie de la bugetul de stat. Dintre acestea, menționăm rechizitele, setul de haine și încălțăminte, componenta de igienă și educație pentru sănătate, cea de formare profesori și programele de informare și implicare a părinților.

‘Caravana Fiecare Copil în Grădiniță’ este posibilă datorită Fundației Carrefour România, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul școlar 2016 – 2017, Fundația Carrefour a hotărât să susțină educația timpurie în comunitățile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinți și profesori.

Pentru mai multe detalii, contactați-o pe: Irina Dobriță, tel: 0723 222 550, e-mail: irina.dobrita@ovid.ro sau pe Oana Tomozei, tel: 0742 887 544, e-mail oana.tomozei@ovid.ro .
Despre OvidiuRo (OvR)
Misiunea OvidiuRo este ca fiecare copil să beneficieze de educație preșcolară și să devină, astfel, un membru activ al societății. După mai mulți ani în care a testat proiecte și acțiuni de combatere a sărăciei prin educație, OvidiuRo a decis să-și îndeplinească misiunea concentrându-se pe un singur program, Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), lansat în 2010 în parteneriat cu Ministerul Educației.
FCG stimulează părinții să își aducă zilnic copiii de vârstă preșcolară la grădiniță și ajută astfel la prevenirea abandonului școlar. Prin programul pilot FCG, familiile primesc tichete sociale în valoare de 50 lei/lună, care reprezintă o creștere substanțială a sumei alocate pentru mâncare. Profesorii notează prezența în fiecare zi, iar, în comunitățile partenere FCG pilot, OvidiuRo face vizite neanunțate pentru a monitoriza notarea corectă a prezenței.
De la lansarea ca program pilot, în 2010, până în februarie 2016, peste 4.500 de copii din 45 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună. Programul pilot FCG a fost citat atât de publicația The Economist cât și de Banca Mondială drept bună practice și a fost finanțat cu preponderență de sectorul corporatist din România și de The Alex Fund.
La inițiativa OvidiuRo, începând cu anul 2016, componenta tichetelor sociale pentru grădiniță pentru 111.000 de copii de 3-6 ani estimați de Ministerul Muncii este finanțată de la bugetul de stat prin Legea nr. 248/2015 sau Legea Fiecare Copil la Grădiniță, care reglementează programul de interes național.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

66 − = 58