Carnavalul COVID revine la Iasi! Masca devine obligatorie în spatiile publice deschise din Iasi

0
51

De sâmbătă, 1 august, portul măștii devine obligatoriu și în spațiile deschise din municipiul și județul Iași.

Imediat dupa adoptarea hotararii de Guvern, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a grabit sa ăuna in aplicare si la nivelul Iasului inasprirea masurilor anti-COVID, chiar daca la nivelul județul Iasi cazurile positive sunt sub media pe tara.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii”, se arata in actul mentionat.

Se exceptează de la această măsură persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Respectarea aplicării măsurii adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și de către Direcția de Sănătate Publică Iași.

Potrivit Legii 55/15 mai 2020, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor se sancționează cu amendă de la 500 la 2500 de lei.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

78 − = 70