Casa de Cultura a Studentilor Iasi, in pericol de a-si sista activitatea. Procesul cu familia boierilor Sculy lasa CCS fara terenuri

1
76

Casa de Cultura a Studentilor Iasi risca sa isi sisteze activitatea din cauza unui litigiu care blocheaza accesul la o instalatie de apa fara de care institutiei i s-ar putea retrage avizul PSI. Astfel, prin Sentinta civila nr.2761 pronuntata la data de 17.12.2015, in Dosarul nr.12277/99/2012 instanta de fond a dispus restituirea in natura catre reclamantul Sculy Logotheti Stefan Radu Mihail Paul (..):595 de mp teren liber, fost Sculy, azi al Primariei, 482 mp teren liber, teren liber, fost Sculy, azi al Primariei, 121 de mp groapa parasita, 82 de mp platforma betonata nefunctionala parasita, 28 de mp platforma betonata nefunctionala, parasite ambele apartinand Casa Tineretului Stat, 106 mp trotuar si conducte apartinand Casa Tineretului Stat si 90 de mp in continuarea platformei betonata, aliniata la cladirea Parchetului, asa cum sunt identificate in schita B5*, ce reprezinta o vizualizare in culori a schitei B5 din Raportul de expertiza tehnica intocmit de catre dna expert Filimon Covaliu Gabriela, ce face parte integranta

Instanta de fond s-a pronuntat cu privire la terenul care se afla in posesia si folosinta Casei de Cultura a Studentilor Iasi, potrivit HCL nr140/2003, fara insa ca institutia sa aiba calitate in acest dosar.

In mod normal ar fi trebui ca reclamantul sa se judece cu subscrisa intrucat unitatea noastra are inscris in Cartea Funciara dreptul de folosinta a acestui bun imobil. Terenul ce face obiectul restituirii in natura se afla in proprietatea Primariei Iasi si in folosinta gratuita a Casei de Cultura a Studentilor, potrivit HCL140/2003 si a extrasului de carte funciara”, a declarat Gabriel Harabagiu, directorul Casei de Cultură a Studentilor Iasi.

Prin adresa nr.309/10.04.2003 si inregistrata sub nr.1232 din data de 10.04.2003, conducerea CCS a solicitat Primariei Iasi sa ii fie pus la dispozitie terenul din jurul Casei de Cultura a Studentilor Iasi, in vederea realizarii unui bazin pentru rezerva de apa PSI.

Prin referatul de specialitate nr 1232/21.04.2003 a fost aprobata cererea formulata de CCS.

Astfel, prin Hotararea de Consiliul Local Iasi, s-a dispus atribuirea in folosinta gratuita pe durata existentei constructiei a terenului in suprafata de 677,33 mp proprietatea Consiliului Local Iasi, situat in Iasi, str.Vasile Conta nr.30, in vederea constituirii unui rezevor de apa PSI. In 24 decembrie 2006, CCS a incheiat un act aditional la contractul de achizitie publica, in conformitate cu dispozitiile Actului aditional nr.8/2006 incheiat la Contractul de executie lucrari 5687/24.12.2006, prin care S.C. Constructii Unu a realizat in integralitate instalatia PSI, compusa din 2 doua rezervoare cu capacitate de 80 mc/buc si instalatia aferenta, fara insa a fi data in folosinta, intrucat nu s-a incheiat procesul verbal de receptie finala. Valoarea totala a lucrarilor pentru rezerva apa si instalatie PSI s-a ridicat la suma de 374.676 lei.

In mod total eronat instanta de fond, prin Sentinta civila nr.2761/2015, dispune restituirea in natura ca teren liber a 121 de mp groapa parasita, 82 de mp platforma betonata nefunctionala parasita, 28 de mp platforma betonata nefunctionala, parasite ambele apartinand Casa Tineretului Stat, 106 mp trotuar si conducte apartinand Casa Tineretului Stat si 90 de mp in continuarea platformei betonata, aliniata la cladirea Parchetului, asa cum sunt identificate in schita B5*..”.

In cazul in care se va restitui in natura terenul pe care se afla instalatia PSI, Casa de Cultura a Studentilor nu mai detine un alt teren pentru a putea dispune mutarea instalatiei PSI. Mai mult decat atat, avand in vedere dimensiunile instalatiei de foc, de aproximativ 300 mp, aceasta sub nici o forma nu poate fi edificata in interiorul cladirii Casei de Cultura a Studentilor.

“In cazul mentinerii sentintei de la fondul cauzei si a restituirii in natura a terenului pe care se afla instalatia de foc, suntem in situatia fie de a pune in pericol viata a 800 persoane care participa la eventimente in cadrul Casei de Cultura a Stundentilor, fie chiar in situatia de a inchide un centru cultural important destinat tinerilor si studentilor ieseni”, a spus directorul Casei de Cultura a Studentilor Iasi.

Din această cauză, CCS a hotărât să formuleze o cerere de recurs către Curtea de Apel Iasi , în speranta că dovezile incontestabile formulate vor convinge instanta de necesitatea pe care Casa de Cultură a Studenților Iași o are față de terenurile în cauză , pentru a asigura siguranța spectatorilor la evenimente dar și buna funcționare a instituției.

1 COMMENT

  1. Rusine pt. un Director la “cultura” sa minta pt. a-si salva pielea. ! A avut sau are Casa de Cultura (macar o zi) faimoasele instalatii- bazine contra incendiului ??? Cum a functionat pana acum, inainte sa vina “boierul” ? Cine a pus in primejdie viata a 800 de oameni de zeci de ani ? ..? O mica parte din terenul de care se face vorbire este retrocedat familiei Sculy. Primaria Iasi, dupa “bunul obicei” se opune de zeci de ani… In schimb, in plin litigiu, in 2003, “cadoriseste” teren ce nu are Casei de Cultura,… De ce nu? CCS, comanda si plateste 1 miliard 800 Lei vechi pe un proiect, in 2006, pentru bazine PSI situate chiar pe terenul in litigiu, fost Sculy… Nu au fost functionale nici o zi aceste bazine si terenul este lasat in abandon din totdeauna si banii platiti sant in buzunarul …cuiva.
    Mai declara dansul ca nu mai are teren, ca nu mai are acces, etc. Dar in spatele CCS si pe partea stanga are titamai teren, platforma, parking si acces direct din str. Niculae Gane… Mai are si mari spatii inchiriate la carciumi si terase, care aduc bani si “se face CULTURA”, nu? Cand “burghezo mosierimea” a fost repusa in drepturile sale, tocmai atunci “a aflat” directorul ca nu are instalatiile corespunzatoare, platite si neexecutate acum zece ani??? Cu ce avize a functionat pana acum CCS ??? Pana acum nu a fost pusa in primejdie viata a 800 oameni??? NU-UUU! Ca sa-si apere pielea, sa fuga de responsabilitate, sa incaseze salariul linistit, sa adune bani din inchirierea carciumilor sau din proiecte nefinalizate, l-a gasit tap ispasitor pe “boierul” caruia i se retrocedeaza pamantul stramosesc. Cand ai “intelegerea” Primariei care cadoriseste terenuri ce nu-i apartin si mai ai si jurnalisti corespunzatori, e posibil… Sa starpim “burghezo- mosierimea si chiaburimea care suge sangele poporului… si ne ia painea de toate zilele…” Ce nostalgie, ce vremuri pe timpul lui Petru Groza ! Nu era legea 10, nu era Justitie justa, nici DNA si nici DIICOT ! Se imparteau pamanturile, se luau casele si bunurile, dupa bunul plac si “exploatatorii ” ajungeau prin puscarii. Ce vremuri traim azi… In loc sa “cadorisim” unui prieten investisor terene, azi dupa zeci de ani de asteptare, se retrocedeaza pamanturile stramosesti… Felicitari Dnule Director al CCS si pe prietenii dvs. jurnalisti care au ramas cu mentalitatea de atunci !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here