MLR Iaşi inaugurează la Medeleni un punct muzeal dedicat lui Ionel Teodoreanu

0
78

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Iaşi va inaugura punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” pe 21 mai, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor”, chiar în satul Medeleni, comuna Golăieşti din judeţul Iaşi în care se află legendara moşie a Medelenilor. Astfel, pe 21 mai 2016, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor”, va fi inaugurat punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”, al treilea punct muzeal deschis de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, după cele dedicate lui Cezar Petrescu (Cotnari) şi Dimitrie Anghel (Miroslava), şi cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componenţa MNLR Iaşi. Acesta va fi deschis la Golăieşti, în judeţul Iaşi, unde se află satul Medeleni, locul în care se petrece acţiunea romanului „La Medeleni”. Expoziţia documentară reconstituie viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu şi cuprinde fotografii de familie, cărţi cu autograf, volume, corespondenţă, replici după manuscrise, cărţi poştale etc, valorificând creativ fondul patrimonial al MNLR Iaşi.
În măsura în care îi stă în putere, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi încearcă să îmbogăţească harta culturală a Iaşului. Cum casa de pe uliţa copilăriei a dispărut în negurile tranziţiei, ne-am gândit să ne apropiem de mirifica moşie a Medelenilor. Este minunat că am găsit înţelegere la nivelul autorităţilor locale şi, iată, deschidem un punct muzeal. De fapt, este mai mult decât atât, e o poartă a timpului prin care Ionel Teodoreanu se întoarce acasă”, a declarat Dan Lungu, directorul MNLR Iaşi.
Am răspuns cu mare bucurie la propunerea domnului Dan Lungu de a înfiinţa un punct muzeal dedicat scriitorului care a fermecat generaţii. Dorim să contribuim la punerea în valoare a operei lui Ionel Teodoreanu şi a potenţialului turistic din zonă şi nu există un loc mai potrivit de a menţine vie memoria culturală decât în apropierea satului care a inspirat cel mai cunoscut roman al copilăriei”, a spus primarul comunei Golăieşti, Mihai Bîzdîgă despre inaugurarea punctului muzeal.
Satul Medeleni, din comuna Golăieşti, a dat denumirea cunoscutei trilogii a lui Ionel Teodoreanu. Cu toate acestea, autorul a precizat că a ficţionalizat locul.
Moşia Medeleni, în care şi în jurul căreia gravitează acţiunea celor trei romane, nu este şi n-a fost moşia părinţilor mei.[…] Singura moşie care a aparţinut cuiva din neamul meu nu este o moşie de pământ arabil, ci o moşie de hârtie tipărită: am numit romanul Medelenilor, nu moşia Medelenilor”, a povestit Ionel Teodoreanu, în „Cum am scris «Medelenii»”.
Curatorii expoziţiei sunt reprezentanţii MNLR Iaşi, Iulian Pruteanu, Oana Melinte şi Corina Irimiţă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here