Câștigătorii premiilor internaționale pentru cercetare Scopus România 2017

0
67

Universitatea de Vest din Timișoara și cercetătorii Radu-Emil Precup, Mircea-Bogdan Rădac, Ștefan Preitl, de la Universitatea Politehnica Timișoara au fost premiați în cadrul galei „Scopus Awards România 2017”, pentru contribuțiile aduse cercetării globale. Premiile Scopus sunt organizate de Elsevier pentru a doua oară în România, în contextul creșterii performanțelor în domeniul cercetării în ultimii zece ani

Elsevier, liderul mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinei, anunţă câștigătorii Scopus Awards România 2017. Aceste premii de recunoaștere globală a mediului științific sunt acordate pentru a doua oară cercetătorilor din România, sub auspiciile Asociației Universităților, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România — AnelisPlus, pentru a recompensa oamenii de știință pentru contribuțiile pe care le aduc cercetării globale, cu impact din punct de vedere economic și social.

La ceremonia de decernare a premiilor Scopus, care a avut loc pe 26 octombrie, la Iași, au participat peste 80 de reprezentanți ai universităților, instituțiilor de cercetare și înalți funcționari publici, precum Ministrul Cercetării și Inovării, domnul Ministru Lucian-Puiu Georgescu.

Premiile oferite de Elsevier în România reprezintă o inițiativă lăudabilă și de impact și contribuie la dezvoltarea mediului științific și de cercetare pe plan local. Salut această metodă modernă de a evalua mediul științific și de cercetare din România, care se bazează pe surse de încredere, având garanția calitații oferite de Elsevier și Scopus”, a declarat domnul Ministru Lucian-Puiu Georgescu în discursul de deschidere a fesitivității.

Ambele premii oferite de Elsevier, „Excellence in international collaboration” și „Excellence in global contribution”, au rolul de a recunoaște, pe plan mondial, instituțiile de cercetare și oamenii de știință din România, care au obținut rezultate remarcabile în cadrul colaborărilor internaționale de mare anvergură și care promovează astfel, pe plan global, mediul de cercetare românesc.

Pentru a identifica nominalizații pentru cele două categorii, Elsevier a realizat o analiză cantitativă: selecția s-a bazat pe publicațiile și informațiile referitoare la citări indexate de Scopus, cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, analizate cu ajutorul SciVal.

Câștigătorii din acest an a ediței Scopus Awards România sunt:

  1. Excellence in international collaboration:

Universitatea de Vest din Timișoara

  1. Excellence in global contribution:

Radu-Emil Precup, Mircea-Bogdan Rădac și Ștefan Preitl de la Universitatea Politehnica Timișoara, pentru ceretare în domeniile: controlul și ingineria sistemelor, inteligență artificială- inginerie electrică și electronică

Premiul oferit de Elsevier, Scopus for Excellence in International Collaboration, care ne onorează, reprezintă, în primul rând, o apreciere a rezultatelor obținute de colegii noștri din Universitate în activitatea de cercetare, dar și o formă de recunoaștere a performanței și eficienței actului managerial al echipei care se află la conducerea Universității de Vest (UVT), de șase ani, aceasta fiind și perioada pentru care au fost analizate rezultatele cercetării de către specialiștii Elsevier. Această echipă și-a propus în proiectul managerial două obiective majore: de a crea o comunitate unită, strâns legată în jurul valorilor promovate de UVT și de a accentua procesul de internaționalizare al instituției, atât în domeniul cercetării cât și al educației. Mi-ar fi greu să nominalizez un domeniu anume din UVT care să fi contribuit la acest rezultat, dar cred, totuși, ca pozițiile obținute în ultima perioadă de domeniul Fizică de la UVT – topurile Shanghai și USNews nu sunt întâmplătoare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, Prorector Strategie de cercetare, dezvoltare și inovare, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Le felicit pe celelalte două echipe care au fost nominalizate și îi mulțumesc grupului Elsevier pentru initiativă și pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment. Suntem onorați că am primit premiul Scopus for Excellence in Global Contribution și considerăm că este o recunoaștere a muncii noastre, începute în urmă cu 25 de ani. Avem o echipă mare, în care sunt oameni din trei generații și ne dorim ca acest premiu să fie o motivație de a continua pe acest drum”, a declarat Prof. Dr. Ing. Dipl. Match. Radu-Emil Precup, reprezentant al echipei de cercetători de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Felix Haest, Vice-Președinte Elsevier pentru piețe emergente, a adăugat că „Elsevier își asumă angajamentul de a oferi sprijinul necesar pentru dezvoltarea mediului de cercetare românesc și pentru realizarea obiectivelor sale, deoarece este un hub de cercetare important din Europa de Est. Instituția premiată, alături de cercetători, sunt cele mai bune exemple de realizări ale ecosistemului de cercetare românesc, iar angajamentul pe care ni l-am asumat prin reunoașterea globală a realizărilor lor poate fi liantul care va contribui la întărirea acestui ecosistem.”

Despre Scopus

Scopus este cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed și include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică. Este o bază de date comprehensivă, conținând peste 69 de milioane de înregistrări indexate de la peste 22.800 de titluri de jurnale și peste 150.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din toată lumea, asigurând astfel o acoperire interdisciplinară largă în domeniile științei, tehnologiei, medicinii, științelor sociale și artă și științele umaniste. Scopus a fost creat și dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor și al bibliotecarilor și include linkuri către full-text, alte resurse ale bibliotecii și poate fi conectat la alte aplicații precum software-uri de managementul referințelor. Scopus face parte din portofoliul Elsevier Research Intelligence care include instrumentele SciVal, sistemul Pure și servicii analitice customizabile.

Despre Elsevier

Elsevier este un lider mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinii, ajutându-i să ia decizii bazate pe dovezi mult mai rapid și să aducă inovații care sparg limitele cunoașterii și contribuie la progresul omenirii. Elsevier oferă acces la soluții și instrumente digitale în zonele managementului strategic de cercetare, performanță în domeniile cercetare și dezvoltare, suport decizional clinic și educație profesională – între care se numără ScienceDirect, Scopus, SciVal ClinicalKey și Sherpath–publică peste 2.500 de jurnale digitale, inclusiv The Lancet și Cell  și peste 33.000 de titluri de cărți, printre care și serie de titluri de referință, cum ar fi Anatomia lui Gray. Elsevier este parte a grupului RELX Group furnizor mondial de soluții de informare pentru profesioniști din toate domeniile. www.elsevier.com

Marius GAVRILESCU

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

28 − = 18