Ce mai veche biblioteca din Iasi isi cauta sediu in mediul rural. “E o situatie care arata obtuzitatea tembela a ministrilor culturii”

0
87

In “capitala galactica a cartii”, cea mai mare biblioteca pe care o detine Iasul “isi face bagajele” pentru a se muta in Zona Metropolitana deoarece elitismul Palatului Culturii nu mai permite revenirea acestei institutii sub acoperisul sub care a functionat zeci de ani. Practic, o institutie de cultura care isi va serba centenarul peste doi ani, ajunge in strada. Cartea cea de capatai, la care fac apel politrucii ieseni, nu mai intereseaza pe nimeni.

Palatul Culturii este, fara indoiala, cladirea emblematica a Iasului. Este rodul unui efort financiar foarte mare, dar eu nu cred ca faima de care se bucura Palatul Culturii, intre ieseni in primul rand, se datoreaza exlucis muzeelor de acolo, ba chiar, pe vremea cand functionam acolo, intrau in palat de vreo doua ori mai multi oameni decat in muzee. Conform tuturor actelor pe care le avem noi la biblioteca, va trebuie sa ne intoarcem in Palatul Culturii. Inclusiv, actualul manager al Palatului a semnat un document in care scrie negru pe alb ca la terminarea lucrarilor, Biblioteca Judeteana isi va relau cei 3000 de metri patrati din palat. E adevarat ca o parte din incaperile alea nu mai pot fi folosite pentru ca s-au descoperit tot felul de vestigii arheologice. E insa limpede ca salile de la etaj nu sunt umbrite de aceste schimbari. Nu fac scandal dar trebuie sa afirm foarte raspicat ca nu e in regula ce se intampla, atat din punct de vedere patrimonial, al actelor, cat si a unei logici formale. Da , bine, avem un palat superb, dar nu mai avem biblioteca. Mai mult, viziunea asta a Ministerului Culturii, ca e problema noastra ca nu mai avem biblioteca, e un act care arata obtuzitatea tembela a ultimilor ministri ai culturii”, a declarat Dan Dobos, managerul Bibliotecii Judetene.Dan Dobos

Tacere criminala a sefilor Consiliului Judetean Iasi

Mai mult, Dan Dobos, in calitatea pe care o are, nu poate face niciun demers pe langa Ministerul Culturii pentru a lamuri situatia spatiului, deoarece din punct de vedere patrimonial, acele spatii apartin Consiliului Judetean Iasi.

Eu am discutat institutional cu Complexul Muzeal Moldova, am schimbat niste hartii intre noi si am fost informat ca nu ne mai putem muta inapoi, in palat, fata nicun temei legal sau motiv fundamentat, ci pur si simplu”, a spus Dan Dobos.

Cele afirmate de managerul Bibliotecii Judetene sunt sustinute si de auditul incheiat  saptamana trecuta, care a concluzionat ca e treaba Consiliului Judetean sa faca demersuri pe langa Ministerul Culturii.

Pozitia Consiliului Judeteam este insa una…, nu-i nici una. Mi-a spus cineva ca i s-ar fi raspuns Complexului Muzeal Moldova , dar nu m-a informat nimeni ce contine respectivul raspuns. Normal, pozitia CJ Iasi trebuie sa fie pozitie plenului care este cel indrituit sa decida”, a punctat Dan Dobos.

Pe fondul acestei situatii, managerul sustine ca biblioteca trebuie sa-si aiba propriul sediu, dupa modelul Filarmonii iesene pentru care se profileaza o noua mutare in incinta Cinematografului Victoria.

Biblioteca nu mai incapea in palat nici inainte de aceste descoperiri., dar pe de alta parte sunt niste acte, sunt niste legi care as vrea sa fie respectate. Pozitia CJ ar trebuie sa fie una politica, asumata in plen si sper ca noua conducere, mai legitima, sa faca demersurile necesare pentru clarificarea situatiei… Spre deosebire de alte actiuni culturale, orice utilizator care vine in biblioteca lasa urme, in sensul ca ia carti, semneaza documente, deci nu e un festival prin care trec niste oameni ce danseaza si canta si, brusc, avem 5000 de participanti. La biblioteca e mai riguros”, a spus Dan Dobos.

biblioteca gh. asachi (2)

Cine sunt proprietarii spatiilor in care functioneaza Biblioteca Gh. Asachi

Printre cei 5 proprietari de spatii in care functioneaza Biblioteca Gh. Asachi din Galeriile Comerciale de pe b-dul Stefan cel Mare se regasesc Romarta, SC Socom Igiena, BCR Imobiliare sau patronul de la Siraj, entitati care au inteles mai bine decat autoritatile judetene importanta unui sediu pentru biblioteca, si percep preturi modice. Astfel, in timp ce managerii Romarta au lasat metrul patrat la un euro, patronul de la Siraj l-a ridicat la 4 euro pe luna. “Din doua in doua luni mi se expira cate un contract. Am rarefiat fondul de carte pentru ca suntem in posesia unei expertize tehnice a cladirii care spune ca am depasit incarcarea maxima admisa pe grinda”, a spus Dobos.

biblioteca gh. asachi (4)

Biblioteci ideale si biblioteci cu cortul

Potrivit cifrelor oferite de Biblioteca Gh. Asachi, in Iasi sunt 13.309 de utilizatori activi ai fondului de carte pus la dispozitie de aceasta institutie de cultura, oameni care au interactionat cu serviciile bibliotecii iesene.

Biblioteca Gh. Asachi din Iasi se intinde pe o suprafata de 2733 mp, fata de Biblioteca Judeteana Neamt care dispune de doua cladiri in suprafata de 5000 mp, cea din Vaslui are 3300 mp, biblioteca din Braila are 3 sedii, (are 10 mii mp din care 4 mii mp intr-o cladire noua, finalizata acum 2 ani, si dotari la cele mai inalte standarde de depozitare a cartilor existente in lume la ora actuala), iar biblioteca din Baia Mare are 10 mii de metri patrati intr-o cladire cu 6 etaje care se afla pe un parc de un hectar. “Noi stam in aceste spatii care nu ne apartin niciunul. Neapartinandu-ne niciun spatiu, noi nu putem face niciun proiect. Biblioteca Judeteana din Iasi nu are nicio proprietate imobiliara, drept pentru care nu putem face nicio investitie”, a spus managerul Bibliotecii Judetene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 − 40 =