Incunabul de la 1484, in valoare de un milion de euro, asigurat doar cu un sistem antiefractie. Asigurarea ar costa 10 mii de euro pe an

0
82

Biblioteca Judeteana “Gh. Asachi” detine cea mai veche carte rara din Iasi, fiind vorba despre un incunabul cu predicile Sfantului Augustin (n.r. exemplar păstrat pînă astăzi dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului) din anul 1484. Dupa mai multe peregrinari prin subsolurile Prefecturii Iasi, acolo unde a fost mutat fondul de carte rara imediat dupa inceperea lucrarilor de restaurare a Palatului Culturii, si de unde a fost scos mai mult cu forta pentru a face loc buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare, aceasta valoroasa carte ajunge intr-un seif din Galeriile Comerciale Stefan cel Mare, dar in aceeasi situatie incerta in ce priveste siguranta ei pe viitor.

incunabulul

De abia avem asigurari pe masini. Nu, nu avem nicio asigurare pe acest tezaur. Incunabulul, presupunand ca il evaluam, se duce cam la un milion de euro. Asigurarea la o astfel de carte este de 1% pe an. De unde 10 mii de euro numai sa asiguri o carte? Nu avem asigurare si nici nu sunt foarte multe firme care sa asigure genul acesta de bunuri pentru ca, teoretic, ea trebuie tinuta intr-o camera in care stingerea incediilor se face in anumite conditii si, de asemenea, trebuiesc asigurate anumite conditii optime de temperatura si umiditate”, sustine Dan Dobos, managerul Bibiotecii Judetene “Gh. Asachi” din Iasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here