Cele mai fade manifestari de Ziua Romaniei au loc la Iasi. Capitala Moldovei exceleaza prin cazanele sociale de fasole cu carnati

0
98

Autoritățile locale din marile orașe ale tarii se vor intrece pe 1 Decembrie in a organiza cum pot mai bine manifestarile prilejuite de Ziua Romaniei, prin tot felul de manifestări artistice, religioase și militare, asezonate cu spectacole, vin fiert, focuri de artificii și fasole cu cârnați sau varză cu ciolan.

Potrivit unui grupaj realizat de Libertatea, la Braşov, 1 Decembrie va fi sărbătorit printr-un ceremonial militar şi religios, cu o festivitate dedicată acestei zile, dar şi cu Hora Unirii organizată de Junii Braşoveni şi cu spectacole de muzică şi dansuri populare.

De la ora 19.00, la Sala „Patria”, se va organiza „Seara filmului românesc“ cu proiecţia „Un pas în urma serafimilor“ (2017), în regia lui Daniel Sandu, cu Ştefan Iancu, Vlad Ivanov şi Cristian Bota.

Tot de 1 Decembrie, Muzeul Casa Mureşenilor, cu sediul în Piaţa Sfatului, va fi deschis în intervalul orar 10.00 – 17.00, intrarea fiind gratuită. De Ziua Naţională a României, vizitatorii sunt invitaţi să descopere povestea Imnului de Stat al României în cadrul expoziţiei permanente a muzeului. Expoziţia temporară „Albrecht Dürer – maestrul gravurii renascentiste“ va întregi experienţa de vizitare.

La Timișoara, se anunță sărbătoare mare de 1 Decembrie. Petrecerea începe cu tradiționala paradă militară, pentru care s-au făcut deja repetiții. Militarii, pompierii, jandarmii, Poliția și alte forțe vor defila prin fața Palatului Administrativ.

La parada programată pentru ora 11.30, vor defila 462 de militari, jandarmi, polițiști, pompieri și alte forțe și 86 de autospeciale și tehnică militară. Forțele angrenate au făcut repetiția pentru paradă încă de joi, pe o ploaie măruntă. Vineri, timișorenii vor putea vedea și o autospecială de lucru la înălțime a pompierilor, dar și polițiști locali pe segway-uri și șalupa Poliției Locale.

Alina Eremia dă startul distracției la ora 20.00, iar la ora 21.00 pe scenă urcă formația Pragu’ de Sus, pentru ca la 21.45 scena să fie luată cu asalt de Inna. Ca în fiecare an, Ziua Națională se va încheia cu un foc de artificii pregătit de primărie.

În perioada sărbătorilor de iarnă, Timișoara va fi împodobită cu perdele și bannere luminoase, tuburi flexibile și țurțuri, ca în fiecare an. Aproape 500.000 de leduri și beculețe vor fi aprinse de 1 Decembrie. În Piața Victoriei, se va aprinde o cupolă de lumini, care a furat ochii timișorenilor anii trecuți.

La Alba Iulia, peste 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan vor fi pregătite pentru a fi servite, de 1 Decembrie, celor care vor sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia. În aceste zile, în municipiu are loc Festivalul Gustului Românesc şi Marea Unire a bucătarilor, manifestări în cadrul cărora cei care ajung în oraşul Marii Uniri vor putea gusta din preparate exclusiv tradiţionale, preparate de peste 20 de bucătari coordonaţi de chef Cătălin Scărlătescu.

În Cetatea din Alba Iulia vor fi montate corturi cu design specific diferitelor regiuni ale ţării, unde vor fi servite preparate tradiţionale româneşti.

Bucătarii se vor implica în 1 decembrie în prepararea celor 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan care vor fi servite în curtea unităţii militare din zona Pieţei Cetăţii.

Programul manifestărilor de la Alba Iulia va include spectacole în aer liber de muzică uşoară şi populară, o paradă militară, dar şi focuri de artificii. În program, este inclusă o paradă cu militari şi tehnică militară din structurile Armatei Române, Ministerului Afacerilor Interne şi ale altor instituţii.

Pe parcursul zilei de 1 decembrie, sunt pregătite şi concerte de muzică uşoară şi populară, iar seara va avea loc un concert „Ca pe vremuri” cu Iris, Compact, Holograf urmat de focuri de artificii şi spectacole de lasere.

La Cluj-Napoca, autoritățile invită localnicii și turiștii români și străinisă petreacă împreună Ziua Națională.

Noutatea acestui an o reprezintă iluminatul arhitectural de pe Catedrala Mitropolitană din Piața Avram Iancu și din Piața Unirii. Spectacolul folcloric, inaugurarea iluminatului festiv, concert Andra și Cargo sau spectacolul de artificii – sunt câteva dintre momentele principale ale zilei tuturor românilor la Cluj-Napoca.

 

De 1 Decembrie, intrarea la patinoarul din Piaţa Unirii Cluj-Napoca, din cadrul Târgului de Crăciun, va fi gratuită. Anul acesta, Târgul de Crăciun a fost deschis în 24 noiembrie 2017 și se va închide în 1 ianuarie 2018.

La Craiova, de Ziua Națională, oamenii se vor bucura de două zile de spectacole organizate de Primăria Craiova și Prefectura județului Dolj. Astfel, 1 Decembrie va debuta, vineri dimineața, cu depuneri de coroane la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, urmate de o paradă militară locală, în timpul căreia vor defila pe strada A.I Cuza Garda de Onoare și detașamente împreună cu tehnica din dotare ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și Poliția Locală Craiova.

Ceremonia dedicată Zilei Naționale a României va continua, în Craiova, cu un spectacol al Ansamblului Folcloric “Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură “Adrian Păunescu” din Bârca, și cu recitalul soliștilor Manuela Motocu și Cristian Bănățeanu, din cadrul Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”.

În cursul serii, când Bănia va fi luminată cu cele un milion de led-uri ce formează decorațiunile de Sărbători, amplasate în Târgul de Crăciun și centrul istoric al Craiovei, localnicii sunt invitați în Piața “Mihai Viteazu”, acolo unde are loc Festivalul Internațional Adrian Păunescu. Pe scenă vor urca Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, George Nicolescu, Emeric Imre, Cristian Buică, Magda Pușkaș și Rareș Suciu, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Cristian Buică, Mădălina Amon, Generația Folk, Andrei Păunescu și trupa Totuși iubirea.

La Galați, autoritățile au pregătit spectacole artistice şi de muzică folclorică, foc de artificii, un târg al meşterilor populari şi ceremonii cu prilejul Sărbătorii Sfântului Andrei şi a Zilei Naţionale a României.

Artişti precum Delia, Lidia Buble, Carla’s Dreams, Coonect-R, Ami, Guess Who sau Randi vor susţine recitaluri de Sf. Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului, dar şi de Ziua Naţională. Va fi şi un foc de artificii şi se va organiza şi un târg al meşterilor populari. Pe 1 Decembrie, vor fi ceremoni religioase şi militare, depuneri de coroane, dar şi o paradă militară.

Spectacolele prilejuite și de „Zilele Galațiului 2017” vor avea loc între 30 noiembrie – 3 decembrie la Galaţi, pe Faleza Superioară a Dunării. În programul anunţat de Primărie figurează joi, de la ora 18.00, spectacole susţinute de artişti locali, urmate de recitaluri ale Got-X, Deepcentral, The Motans şi Delia.

Seara se va încheia cu un spectacol de 15 minunte de focuri de artificii, pe fundal muzical. De Ziua Naţională a României, tot de la ora 18.00 vor concerta artiști locali, se va intona imnul național, apoi vor susţine spectactole Elisabeta Turcu, Liviu Teodorescu şi Ansamblul Etnoflocloric Plăieşti. Sâmbătă, de la aceeaşi oră, vor urca pe scenă alţi artişti locali, dar şi Strada Mare, Lidia Buble, Connect-R şi Carla’s Dreams. Duminică, tot de la ora 18.00 vor concerta artişti locali, apoi Ami, Guess WHO şi Randi.

Pentru organizarea acestor evenimente, Primăria a alocat suma de 625.233,53 lei fără TVA.

În acest an, la Iaşi, ceremoniile dedicate Zilei Naţionale nu se vor mai desfășura în Piata Unirii, ci în Piata Palatului Culturii, unde va avea loc o paradă militară.

Manifestările de la Iași vor mai cuprinde un concert de muzică populară ”Noi suntem români”, la care vor cânta Constantin Bahrin, David Simion, Claudia Martinică, Ştefan Pintilie, o slujbă oficiată de înalţi ierarhi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi înalți prelați ai Episcopiei Romano – Catolice, discursuri ale oficialităților și depuneri de coroane de flori.

La prânz, va începe partea a doua a concertului de muzică populară, când vor cânta Olimpia Nistor, Cristinel Iordăchioaia, Nina Cuciuc şi Ştefan Deaconiţa și vor fi împărțite 5.000 de porţii de fasole de post, cârnaţi, ceai şi vin fiert.

La ora 17.00, ieșenii vor putea asista la aprinderea luminilor de Crăciun și vor putea urmări retragerea cu torte a militarilor Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”. Seara se va încheia cu proiecţii de lumină pe un drapel montat pe turnul Palatului Culturii, în timpul intonării imnului naţional de către fanfara militară.

La Vaslui, autoritățile au pregătit mii de colăcei și sute de litri de ceai pentru localnicii care vor fi prezenți, vineri, în Piața Civică din municipiul reședință, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Primăria Vaslui a renunțat, așadar, la vinul fiert pe care-l oferea, de regulă, la cea mai importantă sărbătoare a românilor.

Manifestările vor începe la ora 11 și vor ține aproximativ o oră și jumătate, de la slujba de pomenire a eroilor neamului și până la parada militară de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Nu va lipsi nici spectacolul artistic oferit de orchestra de muzică populară a municipalității, invitat special în acest an fiind Petrică Mâțu Stoian.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here