Cercetările despre soiul de lupin creat la USAMV Iași vor fi diseminate fermierilor

0
56

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași   organizează ”Ziua lupinului”,  o întâlnire cu fermieri, studenți, cadre didactice și persoane interesate de cultura lupinului, în general, și a lupinul  andin (L. mutabilis), în particular. Evenimentul va avea loc mâine, 18.06.2020, între orele 11.00 și 14.00, în câmpul din imediata apropiere a Fermei Ezăreni, la manifestare organizatorii estimează participarea a peste 50 persoane.

”Platforma experimentală cuprinde testări cu L. mutabilis (3 linii) si L. albus (un soi), în regim de irigat/neirigat, în trei variante de desimi de semănat. De asemenea, este înființat un poligon de evaluare a biodiversității în funcție de specia cultivată ce cuprinde, pe lângă cele două specii de lupin, și bob, grâu de primăvară, linte și un nou soi de fasole de câmp. Precizăm faptul că activitățile au loc în cadrul proiectului cu acronimul LIBBIO, din programul Horizon 2020”, a punctat Conf. Univ Dr. Dănuț Simioniuc din cadrul Facultății de Agricultură.

LIBBIO este un proiect european care are ca element central specia Lupinus mutabilis, tarwi sau lupinul andin ce are mai multe avantaje dintre care amintim capacitatea de a fixa azotul atmosferic, de a solubiliza fosfații din sol, necesită cantități reduse de nutrienți, valorifică eficient solurile mai puțin fertile. Produce semințe ce conțin peste 20% uleiuri și peste 40% proteine, iar restul fiind carbohidrați, în mare parte oligozaharide, ce pot fi caracterizați ca “prebiotice” . Produce o cantitate mare de materie vegetală ce poate avea diferite utilizări.  Pentru zona noastră se poate utiliza numai în cultura de primăvară și ar putea produce între 2 și 5 tone de semințe la hectar.

Proiectul de cercetare LIBBIO 720726 H2020-BBI-PPP-2015/H2020-BBI-PPP-2015-2-1,  cu titlul: ,,Lupinus mutabilis for Increased Biomass from marginal lands and value for BIOrefineries” are o valoare de peste 4 milioane de euro, a  demarat în octombrie 2016 și se va încheia anul viitor.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1