Chirica acorda facilitati fiscale mafiotilor din zona imobiliara. Fardare ordinara sub semnul sprijinirii sectorului privat

0
77

Municipalitatea ieseana a anunțat un plan de măsuri suplimentare de sprijinire a agenților economici afectați de pandemia COVID-19.

Prima măsură propusă privește reducerea impozitelor pe clădiri cu o cotă de 50% pe durata stării de urgență (16 martie – 15 mai = 60 de zile) pentru toate clădirile nerezidențiale de pe raza Municipiului Iași.

Orice clădire nerezidențială va avea o reducere de 50% la impozit pentru o perioadă de 60 de zile. Printr-un calcul foarte simplu, rezultă o reducere a impozitului pe întregul an cu circa 8,2%. De această facilitate vor beneficia atât proprietarii de clădiri care plătesc impozite către Primăria Municipiul Iași, cât și chiriașii acestora”, a declarat primarul Mihai Chirica (foto sursa dezvaluirea.ro).

Practic, edilul acestui oras in care orice petec de verdeata este vanat de speculantii imobiliari, fapt ce il determina pe primarul Chirica sa rupa gura targului si ochii naivilor cu tone de gazon, nu face altceva decat sa ofere o mostra de bune intentie care, in mod cert, i se va intoarce in campanie.

Dacă în interiorul unei clădiri nerezidențiale se află unul sau mai mulți chiriași, prin măsura propusă se va stabili ca, pentru a beneficia de această scutire de impozit, proprietarul clădirii trebuie să micșoreze chiria încasată de la chiriași pe parcursul unui an (sau echivalent) cu valoarea redusă a impozitului datorat. Astfel, prin această măsură, proprietarul clădirii câștigă reducerea impozitului pentru spațiile comune, iar chiriașii reducerea impozitului pentru spațiile închiriate. Un parandarat in care bugetul public se subtiaza sub „nobile intentii” edilitare, iar sectorul imobiliar, de curte, isi ingroasa profitul.

În acest fel încercăm să aplicăm o formulă echitabilă, din care toți câștigăm. Nu este corect ca proprietarul clădirii să fie unicul beneficiar al reducerilor. Noi încercăm să îi sprijinim și pe proprietari, și pe chiriașii acelor spații”, a explicat Chirica.

Si un sir de „masuri sociale”, cu miros de …smen

O a doua măsură vizează scutirea de la plată a taxei pe clădiri pe perioada stării de urgență pentru toate persoanele fizice și juridice care au în folosință pentru activități economice clădiri care aparțin Municipiului Iași.

Practic, o prosteala pe fata menita sa tina in continuare chiriasii Primariei in spatii insalubre, care put a mucegai si umezeala, atat cat vor mai fiind ei dupa starea de urgenta care si produce „beneficiile” dupa inchiderea multor afaceri care au subtiat veniturile bugetare ale lui Chirica.

O a treia măsură tardiva, cuprinsă în proiect se referă la scutirea de la plată pe perioada stării de urgență a taxei de folosire a domeniului public pentru orice fel de activitate economică (organizare de șantier, activități economice prin tonete, frigidere, automate de cafea etc.).

A patra măsură vizează scutirea de la plata dărilor la bugetul local pentru cei care fac activitate de publicitate stradală, scutirea aplicându-se pentru perioada 14 mai – 31 august 2020.

Pentru prima măsură, impactul asupra bugetului local este estimat la 4.264.000 de lei, pentru cea de-a două reducere impactul va fi de 212.000 de lei, pentru cei care nu vor mai plăti chirii pentru tonete este de 172.000 de lei, iar pentru taxa de publicitate de aproximativ 200.000 de lei.

O altă propunere aflată în lucru se referă la anularea accesoriilor pentru obligațiile bugetare restante la data de 31 martie 2020, suma maximă care ar putea fi anulată fiind de 68 de milioane de lei.

Proiectul primarului Mihai Chirica va fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile de la data publicării lui, preconizându-se ca până la sfârșitul lunii iulie să se afle pe masa de lucru a aleșilor locali pentru a se materializa într-o Hotărâre de Consiliu Local.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here