Cercetător din cadrul UAIC, coautor al unui studiu despre degradarea multiplă a terenurilor, publicat în revista „Nature Communications”

0
70

Conf. univ. dr. Mihai Niculita, de la Facultatea de Geografie și Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a realizat, în colaborare cu o echipă de cercetători de la universități din țară și din străinătate, un studiu despre degradarea multiplă a terenurilor, care a fost publicat în data de 8 mai 2024 în „Nature Communications”, una dintre cele mai importante reviste internaționale dedicate studiilor interdisciplinare.
Articolul, intitulat „A unifying modelling of multiple land degradation pathways in Europe”, prezintă o analiză fără precedent a degradării multiple a terenurilor în 40 de țări continentale, folosind douăsprezece procese bazate pe seturi de date.
Studiul evidențiază faptul că aproximativ 10-11% din ariile agricole europene sunt afectate de până la 4 sau chiar 5 procese de degradare.
Folosind un indice de degradare multiplă a terenurilor, am identificat arealele afectate de diferite procese de degradare din cadrul zonelor ocupate de terenuri agricole și de terenuri arabile, cele de care este legată securitatea alimentară a Europei. Astfel, aproximativ o treime din suprafața terenurilor agricole este afectată de cel puțin un proces de degradare. Pe lângă identificarea spațială a acestor zone fierbinți, am explorat modelul complex al proceselor care interacționează spațial, subliniind combinațiile majore ale căilor de degradare a terenurilor de-a lungul granițelor continentale și naționale. Rezultatele noastre vor permite factorilor de decizie să dezvolte strategii bazate pe cunoștințe pentru atenuarea degradării terenurilor și să definească alte obiective europene esențiale de dezvoltare durabilă”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Niculita.
Studiul a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din București, Universitatea din Basel, Universitatea din Roma, Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, Universitatea din Cardiff, Universitatea din Santiago de Compostela, Universitatea din Sydney, Universitatea din Peking și Academia Română. O parte dintre cercetătorii români implicați în studiu au primit finanțare prin proiectul PNRR „Complex modelling of multiple land degradation processes in Europe. Towards an integrative scientific framework for sustainable land management across the continent”, CF 216/29.11.2022, coordonat de Universitatea din București.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here