Cimitirul Evreiesc va deveni monument istoric

0
62

Municipalitatea ieșeană intenționează să transforme Cimitirul Evreiesc în monument istoric. O solicitare în acest sens a venit din partea Federației Comunității Evreieși din România – Cultul Mozaic pe 9 ianuarie. Procesul de clasare ar putea începe joi, 31 ianuarie, când primul pas în acest sens ar putea fi realizat prin aprobarea proiectului de hotărâre aferent de către consilierii locali.

„Cimitirul a fost înființat în 1881, atunci când cimitirul din Ciurchi a devenit neîncăpător și decedații nu au mai putut fi înhumați acolo. Elementele componente precum corpul de la intrare, gropile comune și monumentele victimelor violențelor de-a lungul istoriei, dar și numărul impresionant de stele și monumente funerare individuale cu o calitate artistică și memorialistică remarcabile, fac din acest teritoriu un ansamblu remarcabil, demn de conservat și restaurat pe măsura importanței sale atât la nivel local, național, dar și internațional. Starea precară de conservare a unora dintre monumente, presiunea imobiliară ca rezultat al dezvoltării orașului, diminuarea numărului membrilor comunității, alături de valoarea istorică și artistică ale ansamblului sunt motive suficiente pentru luarea deciziei de prezervare a acestui depozit de memorie și cultură”, după cum se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

„Este onorabil pentru noi să avem în cadrul comunităţii ieşene o asemenea bogăţie spirituală şi de memorie a unei comunităţi care a fost reprezentativă pentru Iaşi şi România de-a lungul istoriei sale şi care a lăsat în urmă nenumărate vestigii de cultură, ştiinţă, economice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Clasarea ca monument istoric ar conferi cimitirului un regim juridic preferențial de protecție. Totodată, prin acest demers se vor deschide noi oportunități privind valorificarea ansamblului atât ca obiectiv turistic, cât și ca element de patrimoniu național. Ansamblul poate beneficia și de promovare specifică prin alăturarea sa unor instituții similare (ex. Ruta Culturală Europeană a Cimitirelor, Ruta Culturală Europeană Evreiască etc).

Cimitirul Evreiesc are o suprafață de 27 hectare, având o istorie de peste 130 de ani.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

91 − 85 =