Cine este Liviu George Maha, profesorul care l-a detronat pe rectorul Tudorel Toader, la UAIC Iași

0
43

Scrutinul pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, câștigat luni de Liviu Maha în fața rectorului în exercițiu Tudorel Toader, se remarcă de două ori în actualul val de alegerilor din învățământul superior românesc. Pe de o parte, au fost alegerile cu cel mai mare număr de candidați – 6, comparativ cu 1-2 la cele mai multe alte universități; pe de altă parte, aici a avut loc, luni, un al doilea tur de scrutin, lucru ieșit din comun, iar acest tur a fost prefațat de controverse – iarăși o situație excepțională. Cine este candidatul care a depășit toate obstacolele și l-a detronat, după două mandate, pe Tudorel Toader?
George Maha a obținut cele mai multe voturi la turul I – 222, cu 31 mai mult decât cel de-al doilea clasat, Tudorel Toader, care are avantajul funcției, fiind rector din 2016. În al doilea tur, același Maha a obținut două treimi din voturi. Între cele două tururi, ceilalți candidați cu număr semnificativ de voturi și-au declarat public sprijinul pentru Maha, în confruntarea acestuia cu Tudorel Toader.
Trebuie remarcat faptul că, în primul tur, cei patru candidați care și-au „unit forțele” prin candidatura lui Maha din turul al doilea au obținut, împreună, aproape trei sferturi din totalul voturilor (516 din 733 de voturi exprimate).
Liviu Maha, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC, nu a apărut „de nicăieri” în aceste alegeri. Presa ieșeană îl anunța drept candidat – alături de alți doi profesori care aveau să se înscrie pentru cursa de rector – încă din octombrie anul trecut.
El folosește același plan managerial – disponibil în întregime AICI, pentru a critica în termeni duri cultura universitară formată pe parcursul mandatelor actualului rector.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

94 − = 88