Tudorel Toader pierde șefia Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Liviu Maha este noul rector

0
74

​Liviu George Maha a fost ales noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor pentru această funcție desfășurat luni, devansându-l pe actualul rector, Tudorel Toader, cu 487 de voturi la 233.
Potrivit Ziarul de Iași, în cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 741 de alegători (reprezentând 87,7%) din 844, câți aveau drept de vot (profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat). Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar Tudorel Toader a primit 233 voturi. Un număr de 19 voturi au fost anulate, iar două buletine au fost albe.
​Liviu Maha este profesor de Economie la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul UAIC.
Tudorel Toader, aflat la conducerea Universităţii ieşene „Alexandru Ioan Cuza” din 2016, a candidat pentru un al treilea mandat. Toader a fost ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, din februarie 2017 până în aprilie 2019, în perioada în care PSD a fost condus de Liviu Dragnea, iar coaliția PSD-ALDE a încercat modificări nocive ale legilor justiției.
Tudorel Toader – care a fost rector timp de 8 ani – a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care susține că a fost „o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul”.
Am preluat managementul unei Universităţi scindate în facultăţi bogate şi facultăţi sărace, având zeci de milioane datorii la bănci, unde nu erau plătite activităţile suplinite la plata cu ora sau erau plătite cu 1 leu, cu unele imobile de patrimoniu închise din cauza degradării, cu unele staţiuni ca şi cum ar fi fost abandonate. Am înfiinţat Institutul de Cercetări Interdisciplinare, am susţinut cercetarea ştiinţifică, am plătit, din fondurile proprii ale UAIC, studiile ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, am dat curs tuturor propunerilor de promovare, am stins datoriile la bănci, iar în prezent Universitatea are un consistent excedent financiar, am restaurat Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Biblioteca Corpului O, Corpul E, staţiunea din Ştefăneşti, cu fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii, am completat toate treptele învăţământului preuniversitar, trecând grădiniţa şi şcoala primară de la taxă la buget. Am iniţiat construcţia unui Complex sportiv, renovarea sălii de sport, construcţia uni cămin etc”, susține Tudorel Toader.
El spune că regretă susţinerea şi încrederea „acordată unora cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter”.
„În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii!”, acuză Tudorel Toader, spunând că va continua să fie profesor și avocat.
Liviu George Maha, noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, spune că un număr atât de mare de voturi arată și legitimitate, dar în același timp înseamnă responsabilitate, pentru că foarte mulți colegi de-ai săi și-au manifestat încrederea în programul propus de el.
Președinta Biroului Electoral, apropiată a lui Tudorel Toader, a demisionat cu o zi înaintea alegerilor
Și pe 12 martie, când s-a desfășurat primul tur al alegerilor pentru șefia universității, pe primul loc s-a clasat Liviu Maha, cu 222 de voturi, urmat de Tudorel Toader, care a obținut 190 de voturi.
Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat într-un context tensionat. Cu o zi în urmă, președinta Biroului Electoral de la UAIC, Olga Andreea Urda, a anunțat că își dă demisia din funcție, ea acuzând o campanie de denigrare împotriva sa, relatează Ziarul de Iași.
Olga Andreea Urda este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader, iar surse din cadrul universităţii au precizat că în acest fel grupul din jurul lui Tudorel Toader ar fi încercat să amâne desfăşurarea turului doi de scrutin, scrie News.ro. În cele din urmă, a fost desemnat de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de luni să poată avea loc.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here