Cine este Mihai Tudose, noul premier al României

0
66

Președintele Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose pentru funcția de premier în această seară, la finalul consultărilor cu partidele. Lider al organizației PSD Brăila și fost ministru al Economiei în Guvernele conduse de Victor Ponta și Sorin Grindeanu, Mihai Tudose apare în evaluarea conducerii PSD, privind performanțele Executivului Grindeanu, cu zero sarcini îndeplinite și doar două parțial atinse. Cu toate acestea, Tudose a rămas propunerea PSD de premier, în condițiile în care toți ceilalți lideri vizați pentru această funcție au refuzat prunerea. Tudose are în CV toate academiile SRI, fiind și cadru didactic, dar și o suspiciune de plagiat al doctoratului.

Tudose este deputat PSD de Brăila şi preşedintele comisiei pentru politică economică din Camera Deputaţilor. A fost ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu și în Guvernul Ponta. În vârstă de 50 de ani, a terminat facultatea în 1994 şi a deţinut pe rând funcţia de şef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.

Membru al FDSN din 1992, Tudose a fost timp de patru ani secretar organizatoric, preşedinte al filialei Brăila a PSD şi lider al organizaţiei municipale, fiind ales recent lider al filialei judeţene.

Deputatul PSD este, la bază, jurist dar și doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”,  Serviciul Român de Informaţii, în 2007. A urmat cursurile Colegiului Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2007 și a obţinut un master în Politici Economice Europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

A publicat mai multe cărți: Provocări strategice, coautor, Editura RAO International Publishing Company, 2007. Schimbarea managerială. Managementul schimbării, coautor, Editura Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, 2009 Infrastructura critică – model de strategie managerial, unic autor, Editura RAO International Publishing Company, 2010, Război, cunoaştere, adevăr, coautor, Editura Nemira Publishing Company, 2012 și Securitatea economică în era transformărilor globale, unic autor, Editura RAO International Publishing Company, 2013.

Mihai Tudose a apărut, neoficial, pe lista politicienilor ei car au cerut retragerea titlului de doctori, alături de Radu Stroe, fost ministru de interne, Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării, Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea. Aceștia au renunțat la titlurile de doctor după scandalul privind plagierea lucrărilor.

Tudose și-a făcut doctoratul cu Gheorghe Onişoru, și a semnat o cerere de renunţare la doctorat alături de alţi opt demnitari care îşi făcuseră tezele cu Oprea. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) l-a acuzat de faptul că lucrarea de doctorat, „Infrastructura critică – model şi strategie managerială”, al cărei coordonator a fost fostul ministru Gabriel Oprea și pe baza căruia a devenit cadru didactic la Academia Natională de Informaţii “Mihai Viteazul” a SRI, nu este originală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here