Ciondaneala intre greci si tigani in Sala Mare a Primariei. Ambiguitate maxima in apelarea fostilor robi ai Romaniei

0
74

Multiculturalitatea naste adevarate scandaluri etnice, mai ales pe fondul analfabetismului de care sunt marcati multi dintre cei cooptati sub bannerele si flamurile noului deziderat administrativ, – „Iasi, capitala culturala europeana”. Banii, sau mai bine spus ciupeala pe cultura, a adunat laolalta, in Sala Mare a Primariei, mai multi „responsabili culturali” de etnie roma, la lansarea proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, in valoare de 700.000 lei.
Iasul are un potential cultural extraordinar si ne-am propus sa aratam acest potential prin minoritatile care Iasul le are, ucraineni, romi, greci si etcetera. Sunt minoritati ample si adunam intr-o echipa aceste minoritati alaturi de majoritari, aratand diversitatea si aratam tuturor ca Iasul este, intr-adevar, o capitala culturala europeana. Poiectul va dura 11 luni in Iasi si in judetul Iasi”, a spus Margareta Hertanu, presedinte Asociatia Pro Roma si apriga sustinatoare a dezvoltarii culturii iesene pe cele mai inalte trepte europene (n.r. se vede de altfel si din formularea declaratiei). Peroratia acesteia a fost intrerupta de nelamurirea profesoarei Marieta Olga Gazi Alexandrescu, vicepresedinta comunitatii elene din Iasi.
Dumneavoastră sunteţi pentru Roma? Nu de alta, dar nu mai stiu cum se scrie rom, cu doi de r sau cu doi de m? Este ceva ambiguu din punctul meu de vedere şi a oricărui necunoscător, in denumirea fundatiei. Dacă d-voastră ştiţi, multă lume nu ştie. Când aude de Pro Roma se poate gândi la pro orasul Roma”, a spus reprezentanta grecilor din Iasi
„Pro Roma reprezinta intersele comunitatii rome. De ce rom si nu tigan…Rom nu se mai scrie cu doi de r sau, daca vreti, sunt acceptate ambele variante. De regula, acel r este pus de oibicei pentru a nu se crea confuzii cu romanii. Romii sunt o comunitate care nu isi asuma termenul de tigan...”, a spus Hertanu. „Lasati-o asa!”, i-a taiat-o profesoara. Botezul tiganilor a venit, ca o concluzie, din partea lui Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea, care pentru a evita orice ambiguitate, i-a denumit pe acestia “tigaromi”. (foto 7Est)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here