Clanurile de la Antibiotice si serviciul secret de informatii al lui Nani. Antibiotice Iasi, fabrica de bani pentru mafia politica?

0
171

Directorul celei mai mari fabrici de antibiotice din Romania a intrat in colimatorul vicepresedintelui Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, parlamentarul Emanuel Ungureanu. Acuzatiile acestuia ar fi trebuit sa puna in miscare multe institutii cu atributii de control, dar grupurile de interese din mediul politic, de afaceri, din Servicii  si chiar bisericesc au avut darul de a stopa orice intentie de control. In opinia lui Emanuel Ungureanu, Antibiotice S.A Iasi este “o fabrica de bani pentru mafia de la vârful statului român corupt până în măduvă”!

Potrivit schemei facute de parlamentar, “capul Mafiei este Ioan Nani, directorul Antibiotice SA,  marele Protector este Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar “lantul protector” este compus din miniștri ai Sănătății de la PNL și PSD, prim miniștrii ai României, primari ai Iașului, parlamentari din PNL, PSD, PMP, oameni de afaceri, patroni și jurnaliști corupți, procurori DNA și DIICOT corupți, lucrători ai SRI corupți”.

Protectie la nivel inalt pentru fratii Nani

De la ce a pornit aceasta avalansa de acuzatii? In luna decembrie a anului 2019, deputatul Emanuel Ungureanu a sesizat Corpul de Control al Ministerului Sănătății condus de liberalul, Victor Costache, cu privire la un lung șir de ilegalități comise la  Antibiotice SA Iași în ultimii 20 de ani! Interpelarea facuta de Ungureanu facea referire la denaturarea rezultatelor financiar contabile şi exercitarea cu rea credinţă a mandatului acordat pentru promovarea intereselor personale şi de grup de către cnducerea executivă în funcţie a Antibiotice SA Iasi.

Deputatul i-a solicitat ministrului sa dispuna, prin intermediul Corpului de Control, o verificare temeinica la Antibiotice Iasi, pe linia legalitatii, inclusiv din perspective conflictului de interese si al criteriilor de integritate, infiintatii PHARMA Iasi, fondata in anul 2000 de catre fratii lui Ioan Nani, director general al fabricii si la acea data, si la care ATBI a detinut o participatie de 25%.

Am solicitat sa se verifice eventuale transferuri de active si mijloace fixe catre Pharma Iasi, daca Antibiotice a contribuit la achizitia terenului si constructia sediului social din zona Bucium al acesteri firme, conditiile in care Antibiotice a renuntat la aceasta participatie si eventual prejudicial suferit prin aceasta operatiune. Totodata am solicitat verificarea contractelor incheiate intre cele doua firme, de la infiintare si pana in prezent, si eventuala politica preferentiala de discounturi acordate Pharma SA”, a declarat Emanuel Ungureanu.

“Sponsorul mafiotilor”, inca 4 ani la carma Antibiotice

Corpul de Control al Ministerului Sănătății nu a fost trimis nici pana astazi la Antibiotice, iar deputatul nu a primit niciun raspuns, la mai bine de 7 luni de la interplare.

La Antibiotice exista un adevarat lant mafiotu am primit niciun răspuns la niciuna dintre prin care se fură milioane de euro din bani publici, an de an, de 20 de ani. Sunt clanuri de familie si clanuri politice. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a promis reformă în sistemul sanitar, doar vorbe goale până acum. Pe fapte, in urma cu o luna de zile, i-a prelungit mandatul mafiotului Nani Ioan pe încă 4 ani și mai mult decât atât, și-a plasat “omul de casă” Lucian Timofticiuc în Consiliul de Administrație al Antibiotice S.A unde primește lunar mii de euro…”, a spus deputatul.

La jumatatea lunii iunie 2020, Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, a mai primit încă patru ani la conducere. Acţionarii Antibiotice Iaşi (simbol bursier – ATB), unul dintre cei mai mari producători locali de medicamente, au aprobat joi reînnoirea mandatului de administrator executiv al lui Ioan Nani pentru perioada 1 iunie 2020 – 18 aprilie 2024, potrivit unui raport la Bursă. De asemenea, acţionarii au mai aprobat numirea lui Lucian Timofticiuc ca administrator provizoriu pentru o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire până la şase luni pentru motive întemeiate.

Compania va începe procedurile de selecţie a unui administrator pentru un post devenit vacant în urma demisie lui Cristian Vasile Grasu din funcţie. Antibiotice Iaşi este controlată în proporţie de 53% de Ministerul Sănătăţii, în timp ce SIF Oltenia are o participaţie de 18,9% din numărul de acţiuni. Acţiunile companiei înregistrează o creştere de 5,3% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 4,2 mil. lei, emitentul ajungând la 359 mil. lei capitalizare.

Cele 150 de neamuri, pile si amante legate de numele lui Ioan Nani

Asa cum inspectorii Corpului de Control al ministerului nu s-au urnit din birourile ministerului pentru a da curs semnalelor de alarma trase de Ungureanu, la fel nu s-a interesat nimeni de clanurile de la Antibiotice, respective de politica de personal ce a facut posibila angajarea in cadrul fabricii a circa 150 de persoane – membri de familie, fini, cumatri sau prieteni apropiati ai directorului general Ioan Nani si ai directorului comercial Chebac Vasile. 

Printre aceste 150 de persoane angajate preferential, mai mult pe criterii de rudenie decat pe competente, se numara

Nani Gabriela – manager Resurse Umane, (sotia lui Ioan Nani);

Tudor Nani – manager, (fiul lui Ioan Nani) si sotia acestuia (farmacista);

Alexandru Nani – manager (fiu al lui Ioan Nani) impreuna cu sotia si soacra;

Rusu Gica- verisoara lui Ioan Nani (sefa Serviciului RUNOS);

Cumnata lui Ioan Nani– laborant la Statia de Epurare;

Verisorul sotiei lui Ioan Nani (Bogdan, soferul directorului general)

Ionascu Sergiu, responsabil cu reteaua de calculatoare, finul de cununie al lui Ioan Nani si sotul Denisei Ionascu, secretara Consiliului Local Iasi)

Rudele directorului comercial, Vasile Chebac – sotia (contabil); fiica (manager export, fina lui Ioan Nani)

Membri de familie ai lui Florin Osadet (director tehnic)-sotia laborant, fiul la marketing (finul lui Ioan Nani)

Codreanu Victor-(fost procuror, cumatru cu Ioan Nani) si fratele acestuia

Ala Postica (sotia procurorului DIICOT Postica Viorel), prieten cu Victor Codreanu

Am facut sesizare la Agenția Națională de Integritate împotriva lui Nani Ioan  pentru conflict de interese. Sunt peste 150 de neamuri, pile, amante legate de șeful Antibiotice SA și alți apropiați ai acestuia. România mai are procurori cinstiți și eu le voi da de lucru un dosar complex cu privire la jefuirea de către clanul Nani a milioane de euro din avuția statului! Cu acest prilej i-as intreba pe cei de la SRI – pe cine din Guvernul României a sunat Patriarhul Daniel pentru a-și trafica influența în favoarea lui Nani Ioan pentru ca ministrul Sănătății, Nelu Tătaru să-i prelungească mandatul în fruntea Antibiotice SA pentru încă  4 ani? Fara concurs! Cât s-a furat din Antibiotice SA pentru ca Nani Ioan să se mențină în funcție prin trafic de influență și mită?”, se intreaba retoric, deputatul Ungureanu.

Serviciul de Informatii pe organigrama unei fabrici de medicamente?

O alta necunosucta legata de Ioan Nani face referire la operatiunile prin care conducerea Antibiotice diminueaza incasarile aferente operatiunilor de export derulate prin acordarea preferentiala a unor discounturi foarte mari, de 20-30%, diferente ce sunt stornate prin note de credit, nereglementate normativ. Un simplu control ar fi stabilit daca, in aceasta modalitate, Ministerul Finantelor primeste infromatii false referitoare la exporturile realizate. 

Verificari ar fi trebuit sa fie facute si pe implicarea conducerii Antibiotice in activitatea si modul de distribuire a resurselor Fundatiei Stiinta si Suflet, catre care sunt virati anual 2% din salariile tuturor angajatilor de la Antibiotice. Tot in subordinea lui Ioan Nani functioneaza un department format din 3 persoane, insarcinat sa il informeze in permanent ape managerul general, prin rapoarte scrise, despre tot ce se intampla in politica, pe plan local si national”, a sustinut deputatul Emanuel Ungureanu.

Ioan Nani, director general al companiei cu capital majoritar de stat Antibiotice SA Iaşi, nu a avut publicată pe site-ul ANI declaraţia de avere din 2019… deşi a fost înregistrată/depusă la societatea ieşeană în luna iunie a anului trecut. Acesta a fost remunerat în 2018 cu 597.820 lei, adică o medie de 49.818,33 lei/lună, ceea ce înseamnă 10.700 euro/lună.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

57 − 48 =