Comisie de ancheta pentru stabilirea vinovatiei lui Robert Danca, managerul Maternitatii „Cuza Vodă”, acuzat de moartea unor nou nascuti

0
108

Marian Uscatu, consilier județean PMP, solicită înființarea unei comisii care să analizeze situația de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă”. Acesta susține că în cursul lunii noiembrie la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuți. În opinia lui Marian Uscatu, vinovată de această situație ar fi conducerea maternității, reprezentata de directorul Robert Danca, uns politic pe post, dupa modelul omologului sau de la Spitalul de Copii “Sf. Maria”
Puțină lume știe faptul că în cursul acestei luni acolo au avut loc mai multe incidente, inclusiv decese în rândul nou-născuților. Este binecunoscut faptul că spitalul are un personal medical bine pregătit. Cunosc acest lucru și pentru că am lucrat mai mulți ani acolo, ambii mei copii fiind născuți acolo. Sunt convins că nu a fost nicio “mână criminală”, ci doar deciziile unui manager preocupat mai mult de latura administrativă. A lăsat pe ultimul loc ceea ce ar trebui să fie prioritar: actul medical. Urmările unui astfel de conduceri se pot observa cu ochiul liber. Din păcate, Maricel Popa, consilierul județean cu atribuții de președinte, a ales să susțină un manager după “chipul și asemănarea” sa. În cadrul ședinței de ieri, 28 noiembrie, în calitate de membru al Comisiei de Sănătate, am solicitat conducerii Consiliului Județean constituirea unei comisii care să analizeze lucrurile grave care s-au întâmplat recent la maternitate. Am propus ca din comisie ar urma să facă parte atât experți în domeniu, cât și consilieri din fiecare partid reprezentat în Consiliul Județean. Nu mi se pare corect ca noi, autoritatea tutelară a acestui spital, să nu facem nimic. Fiecare viață este importantă, cu atât mai mult a unui nou-născut!”, a declarat Marian Uscatu.

Reprezentanții celei mai mari maternități din Moldova recunosc că pruncii prematuri s-au stins din cauza bacilului Klebsiella, iar infecția nu ar fi fost căpătată neapărat din spital, ci ar fi fost adusă din exterior.

Spitalul ne-a sesizat pentru că au fost patru copii infestați cu Klebsiella, din care doi au decedat. (…) A fost o infecție asociată asistenței medicale. E clară treaba acolo. E Klebsiella. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunțați de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiți copii prematuri din toată regiunea”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Șeful DSP susține că secția de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, însă sunt cazuri în care sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe.

Șeful GSP a precizat că a făcut și o plângere la Poliție. Un ordin al Ministerului Sănătății prevede că spitalele sunt obligate să sesizeze și să raporteze dacă există astfel de infecții.

Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat și noi probe de sanitație, de sterilități, de ape sterile, medici și echipament personal. Așteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Liviu Stafie.

Cei doi copii erau născuţi prematur. Unul dintre ei cântărea 1.100 de grame, iar celălalt 1.700 de grame, fiind cu risc crescut deoarece au fost aduși pe lume de mame cu hipertensiune arterială, notează Ziarul de Iași.

Nou nascutii se aflau în Centrul de Terapie Neonatală din cadrul maternităţii și erau dependenți de aparatele de ventilație și de oxigen. Medicii spun că premaurii aveau un risc crescut de apariție a infecțiilor deaorece aveau imunitatea slab dezvoltată. Bebelușii au murit din cauza unei bacterii.

Regret foarte mult acest incident, mai ales că eu sunt o persoană care se implică în îngrijirea acestor copii. Însă ei de la naştere au avut probleme, cel de 1.100 de grame avea 31 de săptămâni, iar pe lângă prematuritate avea şi restricţie de creştere intrauterină din cauza hipertensiunii arteriale, iar celălalt avea 33 de săptămâni şi provenea la fel dintr-o mamă cu hipertensiune. Într-un spital, infecţia se produce pe mai multe căi, din mediul de spital dacă nu se respectă protocoalele de îngrijire şi nu există ceea ce trebuie, însă în «Cuza Vodă» nu există această problemă, totul este de unică întrebuinţare, iar echipamentele care nu sunt de unică folosinţă se sterilizează. Un alt mod de a se produce o infecţie într-un spital este cea adusă de aparţinător, adică mama, tata, cine vine să viziteze copilul, pe care e mai greu să o controlezi. Un factor de risc ar fi supraglomerarea, care este frecventă în secţia noastră de terapie“, a explicat prof.dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”, pentru sursa citată.

Cei doi bebeluși au fost răpuși din cauza infecției cu bacteria Klebsiella. Atât probele bacteriologice prelevate de pe diferite suprafețe, cât și cele recoltate de Direcția de Sănătate Publică Iași nu au fost pozitive. Asta înseamnă că infecția ar putea proveni și din exteriorul spitalului, notează sursa citată.

Vom continua ancheta atât noi, cât şi cei de la DSP. Deocamdată, toate testele făcute şi la noi, şi la DSP, adică cele preliminare, au ieşit sterile. Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Iar acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. În cazul prematurilor, noi facem tot felul de proceduri de diagnostic, de tratament, care clar sunt cu risc infecţios. Altceva e un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva e un prematur care nu se poate apăra. Chiar în consimţământul informat al părinţilor scrie clar că poate să prezinte inclusiv infecţie şi deces“, a explicat prof. dr. Maria Stamatin.

Singura reactie a managerului maternitatii a fost aceea ca a fost vorba despre o situaţie nefericită, care nu a depins de spital sau de medici.

Din păcate, există astfel de situaţii nefericite, medicii au făcut tot ce a fost posibil ca aceştia să trăiască. Au fost respectate toate procedurile necesare în acest sens, însă de la început au fost copii cu un risc crescut de deces“, a spus Robert Dâncă.

Conform datelor oferite de Maternitatea „Cuza Vodă“, rata de infecţii nosocomiale în Centrul de Terapie Intensivă nu a depăşit patru la sută, în vreme ce rata de mortalitate s-a situat între doi și trei la sută.

Ce este Klebsiella?

Klebsiella este un bacil Gram-negativ, imobil, incapsulat, lactozo-pozitiv, ce se găseşte în flora normală a cavităţii bucale, tegument şi tract gastrointestinal.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here