Tot ce trebuie să stii despre Sfântul Andrei – Ocrotitorul României

0
57

Pe 30 noiembrie românii îl serbează pe Sfântul Apostol Andrei. Din anul 1995 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc.

În seara de 29 noiembrie în bisericile ortodoxe se fac slujbe de priveghere, iar în dimineața de 30 noiembrie se oficiază Sfânta Liturghie.

În jurul Sărbătorii există o mulțime de tradiții și obiceiuri. În seara aceasta se pune grâu la încolțit. Tradiţia spune că grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei poate fi un reper privind viitorul celui care l-a plantat. Mai mult, de Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea celui care l-a pus la încolțit.

În România, numele Sfântului este foarte îndrăgit. Aproape 720.000 de români își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei, procentul de femei și bărbați fiind echilibrat, motiv pentru cei dragi să trimită mesaje de Sfântul Andrei. Cele mai multe femei se numesc Andreea, apoi Andra, Andrea și Andreia. Bărbații poartă cel mai des numele de Andrei, apoi Andras, Andreas și Endre. Mai sunt și alte derivate dar acestea sunt cel mai des întâlnite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1