Concursul „Ionel Teodoreanu” – a XIII-a ediție, la final

0
89

Începând de vinerea trecută, 18 mai 2018, Iașul  a fost gazda celei de-a XIII-a ediții a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, competiție menită să valorifice originalitatea şi creativitatea elevilor în receptarea şi în producerea de mesaje scrise despre  textul literar sau nonliterar,  explorat în relaţie cu alte forme de artă (plastică, muzicală, dramatică, cinematografică). Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației, evenimentul a reunit peste 200 de elevi și 80 de profesori din toate județele țării și din municipiul București, precum și din Republica Moldova.

Programul a inclus gala de deschidere (vineri, 18 mai), probele scrisă și orală (sâmbătă, 19 mai), festivitatea de premiere (duminică, 20  mai, în amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași), precum și un itinerariu spiritual prin Iașul cultural și istoric, tradiționalulul spectacol-lecție, alte secvențe de manifestare a ospitalităţii ieşene.

Ca și la edițiile anterioare, cei mai talentați elevi au fost răsplătiți cu 42 premii și mențiuni acordate de M.E.N. și de instituții de cultură (Muzeul Literaturii Române Iași, Editura Polirom), la care se adaugă 10 premii speciale „Costache Negruzzi” și 58 de premii speciale „Ionel Teodoreanu”, în semn de apreciere din partea inițiatorilor competiției, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Iași, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași, partener tradițional al concursului.

În calitate de Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, Parlamentul României, prof. dr. Camelia Gavrilă – inițiatoarea competiției – a oferit 25 de premii speciale ale instituției pe care o reprezintă, în semn de apreciere a creativității, originalității și a receptivității estetice dovedite în cadrul concursului. 

Dintre elevii ieșeni participanți la concurs, patru au urcat pe podium cu rezultate de excepție, dovadă a talentului, a pasiunii convertite în efort intelectual, dar și a competenței unor distinși profesori antrenori: premiul I – Dragomir Anca Maria (clasa a VI-a, Colegiul Național Iași), premiul al II-lea – Buscă-Făinărea Maria (clasa a VIII-a, Colegiul Național Iași) și premiul al III-lea – Ispir Tudor-Vladimir, clasa a V-a, respectiv Alexoae Maria-Ștefana, clas a a VIII-a, Colegiul Național Iași.

Valoarea acestui eveniment cultural și educațional s-a confirmat și prin prezența doamnei conf. univ. dr. Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași,  în calitate de președinte al concursului, după cum merită evidențiată și contribuția Primăriei Iași, care a inclus competiția în portofoliul oficial al Festivalului Internațional al Educației. De asemenea, succesul concursului s-a datorat și implicării partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Editura Polirom, care a asigurat premiile în carte pentru toți participanții, Muzeul Literaturii Române, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași (ai cărui elevi și profesori au susținut un spectacol-lecție de substanță în fața micilor competitori), alte unități de învățământ din Municipiul Iași.

Pentru călătorul prin Iași, orașul este un spațiu fascinant al recuperării trecutului cultural și istoric, dar și al întâlnirii cu modernitatea, într-o împletire unică. Printre personalitățile al căror destin se leagă de acest loc binecuvântat se numără și Ionel Teodoreanu – cel care a evocat copilăria și adolescența în scrieri memorabile, devenit în zilele acestea de frumoasă primăvară cel mai rostit nume de scriitor. Aceasta se întâmplă pentru că, de treisprezece ani, la Iași se derulează Concursul Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodeoreanu”, prilej pentru minți sclipitoare și suflete sensibile de copii să aștearnă pe hârtie ceea ce simt, ceea ce știu, ceea ce au învățat, într-o provocare intelectuală inedită. (…) Pentru voi, dragi copii, fie ca Iașul să rămână spațiul inocenței, al jocului, al copilăriei, al vibrației nostalgice în spiritul creațiilor lui Ionel Teodoreanu.”, a declarat, în contextul competiției, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector Școlar General al I.S.J. Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here