Concursul Naţional de Canto „Achim Stoia” la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iasi

0
80

Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” lanseaza, la finalul acestei saptamani, Concursul Naţional de Canto „Achim Stoia”, ediţia a VI-a. Acest eveniment, ce va avea loc la Iasi în perioada 15-17 mai 2015, este adresat elevilor care studiază canto în liceele şi colegiile din ţară.

În anul 2010, prima ediţie a concursului a apărut pe fondul inexistenţei unui astfel de concurs la Iaşi şi din dorinţa de a onora numele marelui compozitor, dirijor şi profesor Achim Stoia la împlinirea unui secol de la naştere.

Personalitate marcantă a vieţii muzicale ieşene, Achim Stoia a desfăşurat multiple activităţi, cum ar fi: folclorist, profesor, compozitor, dirijor de cor şi orchestră, conducător şi organizator de instituţii artistice. Filarmonica Moldova Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu” şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, îi păstrează o amintire deosebită şi o profundă recunoştinţă pentru toată activitatea depusă.

Muzica vocală pe care a compus-o, cuprinde printre altele, lieduri şi prelucrări de folclor, lucrări de o deosebită valoare artistică, din păcate mai puţin cunoscute şi interpretate. O parte dintre ele sunt accesibile elevilor de liceu, aceştia având posibilitatea de a se apropia astfel de valorile muzicii româneşti.

Ne propunem ca prin această competiţie să dăm posibilitatea elevilor din toată ţara să-şi demonstreze calităţile vocale şi interpretative,  cunoscând astfel muzica românească atât de valoroasă, dar din păcate pe nedrept marginalizată”, a declarat Dana – Louise Barnea, directoarea Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iasi.

Manifestările se vor desfăşura în Sala Millo a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” după următorul program:

– 15 mai orele 15 – Festivitatea de deschidere.

orele 16 – concurs.

– 16 mai începând cu orele 11 concurs.

– 17 mai orele 11 – Festivitatea de decernare a premiilor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here