Condamnare definitivă la închisoare pentru 9 dereglati care obligau copii de 4 ani să fure la Iasi si Paris

0
72

Curtea de Apel Iaşi a hotărât menţinerea pedepselor cu închisoarea, cuprinse între 4 ani şi 9 ani şi 10 luni, decise în primă instanţă de Tribunalul Iaşi, pentru 9 membri ai unei grupări care obliga minori să fure în Iaşi şi Paris.
Prin sentința penală nr. 922 din 09.12.2020 a Tribunalului Iași, s-a dispus condamnarea a 9 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriul din data de 09.11.2017 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, la pedepse cu închisoarea în regim de executare, cuprinse între 4 ani și 9 ani și 10 luni.
Prin aceeași hotărâre, s-a dispus obligarea inculpaților la plata către părțile civile a unor despăgubiri civile cu titlu de daune morale în cuantum de 30.000 lei, confiscarea sumei de 17.398 de euro și obligarea la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 82.700 lei.
Hotărârea instanței de judecată a rămas definitivă prin decizia penală nr. 500/2022 din data de 23.06.2022 a Curții de Apel Iași.
În cauză, procurorii au reținut că, începând cu anul 2015, pe raza municipiului Iaşi, a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe linia traficului de minori constând în exploatarea unor persoane vătămate minore, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, care erau determinate să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului.
Membrii grupului și-au determinat propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca, zilnic, să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi în incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani.
De asemenea, s-a reținut faptul că, o parte dintre persoanele vătămate minore au fost transportate în Franța, Paris, unde au determinate să comită fapte de furt, fiind vizați turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului. Bunurile sustrase și sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin intermediul coletelor, unor terțe persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional.
Pentru documentarea activității desfășurate de grupul infracțional organizat pe teritoriul Franței, a fost constituită o echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Franţa.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here