“Conflict heraldic” între istoria Iașului și politrucii lui Alexe! “Martoagele” din PNL ataca calul aflat pe stema judetului de 200 de ani

0
104

Politrucii din PL Iasi par sa se priceapa la toate si sa fie deranjati de orice. “Specialistul” lui Alexe în heraldica propune schimbarea stemei Iașului pe motiv ca arata ca la …Cartoon Network.

Nu inteleg ce reprezinta acel cal stilizat sau coroana cu pietre pretioase de pe stema Iasului  Este lipsita de profesionalism si de substanta, parca ma uit la Cartoon Network. Lansez colegilor consilieri judeteni invitatia de a schimba  stema judetului, sa fie refacuta cu sprijinul unor specialisti in heraldica si in grafica, initiativă care poate fi startul unui proces mai amplu de rebranding al judetului Iasi”, s-a avantat consilierul PNL, Romeo Vatra (foto), sa traga stema Iasului de darlogi, fara sa asigure ca are dexteritatea spirituala de a se apaa sau feri din fata copitelor care l-au tot trosnit pe merit dupa aceasta imbecila postare..

“Tichie de mărgăritar ne mai lipsea… În rest, le-avem pe toate! Stema județului, cu cal alb, este una foarte frumoasă și nu văd rostul pentru care ar trebui schimbată. E veche și reprezintă Iașul de secole. Iar acum, ce să vezi, dacă lui Romeo Vatră de la PNL nu-l place hai s-o schimbăm! Hai să nu fim caraghioși. Heraldica nu e o chestie pe care să o schimbe mujicii de câte ori li se năzare când se adună la un șpriț. Avem specialiști în așa ceva, care pot argumenta că stema Iașului – asta cu calul – spre deosebire de multe alte steme prefabricate din țară, chiar are noimă. Nu întâmplător apare calul atât la județ, cât și la stema municipiului. Pentru detalii, întrebați-l pe Ștefan Gorovei. Calul în sine e un element heraldic frumos, care inspiră eleganță, vigoare, iuțeală, inteligență, cavalerism șamd. Mi s-ar părea aiurea să îl înlocuim acum cu o amestecătură de mai multe elemente, ca într-o salată orientală. La fel de greșit mi s-ar părea neinspirat să punem deja mult prea cunoscutul turn cu ceas stilizat al palatului culturii”, i-a relicat Florin Antohi, fost penelist.

La fe de contrariat de initiativa lui Vatra a fost si  Dorin Dobrincu, un alt fost penelist.

Trecutul este „o țară străină” pentru mulți. Însă există oameni care se ocupă tocmai cu investigarea trecutului, inclusiv cu simbolurile de demult. Stema județului Iași are o vechime considerabilă, nu e nevoie să fie schimbată. Există riscul ca la fiecare schimbare de regim să se schimbe ceva doar pentru că avem impresia că nu e în regulă. Pe logica asta, ar trebui să scoatem și bourul Moldovei din stema României, doar pentru că pare primitiv, de demult. Romeo, cere părerea unor istorici specializați, îți vor oferi consultanță gratuită în chestiunea pe care ai ridicat-o. În paralel, poți consulta și singur câteva studii scrise de oameni care știu ce spun”, sustine si Dorin Dobrincu.

In fata acestor atacuri, Vatra nu numai ca nu a retractat cle declarate, ci a perseverat in prostie, sustinand ca aceasta dorinta personala, subiectiva si neavenita, l-a traznit  in timp ce gandea la un logo pentru ATOP, tristul mix intre borfasi si oameni ai legii.

Nu-mi place, dar am afirmat ca va trebui o discutie cu specialisti in heraldica. Am ajuns sa lucrez cu ea incercand sa gandim un logo pt ATOP. E o preocupare tangentiala, nu principala. Ideea de branding al judetului e importanta. In cadrul acestei strategii poate fi luata in calcul si schimbarea stemei, daca specialistii vor cadea de acord ca o alta stema poate fi reprezentativa pentru Iasul de astazi si pentru istoria lui”, s spus Vatra.

Coroana domnească s regaseste pentru prima oara pe pecetea Iașilor la 1645 și simboliza faptul că Iașul era reședință domnească. Calul apare pe sigiliul orașului din 1674, având aceeasi semnificatie — simbol al vechii asezãri voievodale. Ansamblul ca atare, calul trecând spre stânga și coroana, reprezintă tema vechii steme a ținutului Iași, de la 1817.

Grafica poate fi îmbunătățită… Dar din perspectivă heraldică, nu cred că putem inventa câte o stemă la fiecare 10 ani. Nici nu e recomandabil… Aceasta are aproape 100 de ani (conceptul, nu forma grafică)… Calul era stema ținutului Iași și acum 200 de ani..Această stema județului Iași a fost stabilită în 1930, de Comisia Națională de Heraldică. Iată varianta grafică originală”, a declarat istoricul Sorin Iftimi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here