Consilierul județean Popa va plăti penal laptele și cornul copiilor ieșeni

0
67

Conducerea Primăriei Municipiului Iași respinge categoric aberațiile și minciunile debitate astăzi, într-o conferință de presă, de către consilierul județean Popa Maricel în ceea ce privește implementarea Programului pentru Școli al României (programul Laptele și Cornul).

Potrivit cadrului legal în vigoare (OG 13 / 2017 și HG 640 / 2017), obligația organizării licitațiilor pentru produsele din Programului pentru Școli al României revenea consiliilor județene (CJ) și, respectiv, consiliilor locale ale Municipiului București.

Cu foarte mare întârziere, pe 20 iulie 2018, Guvernul a alocat către consiliile județene fondurile necesare pentru derularea programului (prin HG 533/2018 privind modificarea și completarea HG 640 / 2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017 – 2023, program finanțat de Comisia Europeană).

Ținând cont și de termenele lungi de așteptare pentru validarea documentațiilor de atribuire de către Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), majoritatea licitațiilor au fost lansate de consiliile județene cu întârziere. Situația este generalizată în țară; unele consilii județene au reușit să finalizeze procedurile, altele nu le-au terminat nici până acum. Efectul: sute de mii de copii sunt lipsiți de un drept și de o motivație suplimentară de frecventa școala. Un alt efect, sesizat și de multe instituții mass-media: creșterea absenteismului școlar.

În Iași, întrucât nu a putut organiza licitația de care era responsabil, CJ a comis o ilegalitate flagrantă, încercând să se spele pe mâini și să paseze responsabilitate către cele 98 de consilii locale. Trebuie subliniat că CJ Iași este singurul din țară care a procedat în acest fel! Până și în fiefurile PSD, precum Teleorman, tot autoritatea județeană s-a ocupat de procedură!

În acest scop, pe 19 septembrie, la nouă zile după începerea școlii, CJ a adoptat două hotărâri, 329 și 330, prin care a pasat responsabilitatea organizării licitațiilor către consiliile locale și a redistribuit fondurile către acestea. Ca și alte primării din județ, Primăria Municipiului Iași a pregătit întreaga procedură, însă, fiind vorba de fonduri europene, a solicitat lămuriri către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cea care face decontările. 

Vineri, 2 noiembrie, APIA București a comunicat oficial municipalității care este cadrul legal în vigoare, anume CJ organizează licitațiile, și a pus în vedere că pe site-ul Ministerului Agriculturii este un proiect de HG privind modificarea HG 640 / 2017. Cităm din răspunsul oficial al APIA: „Proiectul de act normativ care aduce ca noutate derularea de către consiliile locale a procedurilor de achiziție în vederea accesării ajutorului financiar nu produce efecte până la data când va fi aprobat”!

Cu alte cuvinte, cele două hotărâri ale CJ Iași, 329 și 330, din 19 septembrie, au fost emise în presupunerea unui proiect, a unui act care nu exista încă, adică în mod ilegal!

OUG de modificare a HG 640 / 2017 a fost aprobată abia pe 31 octombrie și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 noiembrie.

Situația și modalitatea de organizare a achizițiilor incluse în Programul pentru Școli al României creionează un tablou al unei incompetențe guvernamentale și administrative care afectează sute de mii, dacă nu milioane de școlari din întreaga țară. Iar dacă incompetența PSDragnea este evidentă în întreaga țară, incompetența consilierului județean Popa are șanse mari să devină «campioană» națională. Pe scurt, la ordinul consilierului Popa, CJ Iași a emis două hotărâri cu 40 de zile înainte de a exista cadrul legal! Asta înseamnă ori că domnul consilier Popa a încălcat legea, ori că s-a întors din viitor, dintr-o lume paralelă, așa cum se pare că o fac și alți colegi de partid de-ai dumnealui… Dincolo de asta, grav și dramatic este că zeci de mii de copii din județul Iași nu beneficiază nici acum de lapte și corn, iar acest lucru contribuie la creșterea absenteismului școlar, în special în mediul rural, în condițiile în care oricum la nivel național absenteismul se apropie deja de 20%, cel mai mare din Europa! Pentru acest lucru singurul vinovat este consilierul județean Popa, care începe să reprezinte pentru Iași ceea ce reprezintă PSDragnea pentru România! Cine se aseamănă se adună și, așa cum Dragnea a furat banii copiilor din Teleorman, tot așa Popa a furat laptele și cornul copiilor din Iași! În ceea ce ne privește, având cadrul legal, dar abia după data de 2 noiembrie, am finalizat documentația pentru achiziția, în regim de urgență, a produselor lactate și de panificație pentru copiii din Municipiul Iași, iar săptămâna viitoare o vom și lansa. Însă, întrucât consilierul județean Popa a încălcat flagrant legea, justiția trebuie să își spună cuvântul. Iar pentru că și-a bătut joc de drepturile copiilor noștri, îi transmit public să îi fie rușine!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here