Medicii din Iasi: “Noul tratament fără interferon vindecă 99 la sută dintre pacienții cu Hepatita C!”

0
102

Informații foarte importante pentru pacienții cu Hepatita C din judetul Iasi s-au spus intr-o emisiune transmisă în direct de studioul teritorial TVR Iasi și intitulată “Iasi știe de Hepatita C”. La emisiune au participat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iasi, dr. Cătălin Sfarti, șef lucrări, medic primar gastroenterolog la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, precum dr. Maria Ioniță, medic de familie. De asemenea, prof.dr. Anca Trifan, medic primar șef secție Gastroenterologie la Spitalul Județean Iasi, a făcut precizări în cadrul unui interviu.

Dr. Cătălin Sfarti: “Investigațiile si tratamentul fără interferon sunt complet gratuite pentru pacientul asigurat. Se observă o creștere a adresabilității in ultimele luni, si pe fondul campaniei mediatice care există, si prin faptul că s-a auzit deja că este acest tratament gratuit care poate vindeca peste 95 la sută dintre pacienții infectați, cel puțin la medici se prezintă mai mulți pacienți cu Hepatita C. În spitale, clar este o creștere în ultimele luni. În general, după tratament, virusul nu va recidiva. Este esențial ca pacienții, mai ales cei cu ciroză, sa nu se piardă din investigatii, pentru că uneori apar complicații ale bolii chiar cand virusul C este vindecat, dar pacientul a dus boala foarte departe.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț: “Într-adevăr, Hepatita C se transmite prin sânge, dar nu se mai transmite acum prin transfuzii de sânge, atenție la manevrele de piercing si tatuaj si nu numai, atenție si la manichiură – pedichiură, si la administrarea de droguri pe cale intravenoasă. Cel puțin generația tânără să aibă un semn de exclamare când este vorba despre astfel de manevre!
“Interferon free” înseamnă că nu mai folosim administrarea injectabilă a interferonului. Un procent de 99 la sută dintre pacienți răspund la acest tratament, iar reacțiile adverse sunt minime. Pacienții sunt foarte multumiți, vin binedispuși la doctor, iar în cele din urmă vine si răspunsul favorabil.”

Dr. Maria Ioniță: “Oamenii încep să afle despre Hepatita C, având în vedere creșterea prevalenței. Noi ne confruntăm cu astfel de pacienți, cu astfel de cazuri, si atragem atenția întregii populații, dar avem în vedere în special categoriile de risc pentru această afecțiune. Mulți dintre pacienții care au această boală ingrată nu sunt asigurați, si atunci nu beneficiază de aceste tratamente.”

Prof. Dr. Anca Trifan: “Secția de Gastroenterologie si Hepatologie, după cea de Cardiologie, în Spitalul Sf. Spiridon, are cea mai mare frecvență a mortalității. Extraordinar de mare, 4-5 la sută în fiecare trimestru. Si cea mai mare parte este cauzată de ciroză si cancer hepatocelular, provocate de hepatita C. La momentul acesta, Romania tratează probabil cei mai mulți pacienți din Europa, are protocolul cel mai generos, putem trata orice bolnav, cu toate stadiile de hepatita C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here