Contribuabili corecți, pedepsiți de ANAF. Fiscul a început să pună popriri pe toate conturile celor care au aplicat bonificații în 2017 și 2018 la depunerea Declarației unice

0
86

Mulți români s-au trezit cu popriri pe toate conturile pentru că au aplicat bonificații când au depus Declarația unică, lucru prevăzut la vremea respectivă de legislație. Este vorba despre anii 2017 și 2018. Popririle continuă, apar în valuri. Problema pare a proveni de la sistemul informatic al ANAF care nu știe să ia în considerare faptul că trebuiau aplicate bonificații.

Așadar, în mod automat, computerele ANAF au început să instituie, deși inspectorii Fiscului ar fi fost obligați să verifice Declarațiile unice și sumele pe care acestea le conțineau.

Situația este confirmată, pentru HotNews.ro, de Romulus Badea, vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) și tax partner la Soter&Partners.

Potrivit acestuia, în urma discuției cu alți membri ai Camerei, a constatat că situația este la nivel de țară.

„Am pregătit și depus pentru client declarațiile unice aferente anilor 2017 și 2018, cu termene de depunere pe 15 iulie 2018 și respectiv pe 31 iulie 2019. Pe 19 iulie 2021 i-au fost postate în SPV somațiile și titlurile executorii și pe 21 iulie 2021 i-au fost instituite popriri pe conturi”, povestește Badea.

Conform procedurii ANAF de acordare a bonificațiilor și a OUG 69 pentru modificarea Codului Fiscal (care prevede condițiile în care se poate beneficia de bonificații), spune Romulus Badea, inspectorii ANAF trebuie să determine individual dacă acel contribuabil a îndeplinit condițiile și să valideze apoi acest lucru în sistem.

„În practică, însă, aceste verificări nu au fost efectuate. Sistemul informatic a calculat automat diferențe de impozit, apoi majorări și penalități date de întârziere la plată, a emis somații și titluri executorii și apoi popriri pe conturi”, a explicat el.

O problemă care n-ar fi trebuit să existe: poprire pe toate conturile persoanelor fizice

Popririle înființate pe conturile contribuabililor au scos la iveală o altă problema a sistemului, spune Romulus Badea.

„Deși există un ordin ANAF care precizează că popririle se pun pe un singur cont, dacă acesta are suficiente lichidități ca să acopere suma în cauză, se pare că el se aplică doar pentru persoane juridice, iar în cazul persoanelor fizice se pune în continuare poprire pe toate conturile existente”, spune el.

„Consider că un pas mult mai important pe care ANAF ar trebui să îl facă este să recâștige încrederea contribuabililor – să arate echitate, să vină în întâmpinarea nevoilor acestora, să ofere consultanță pentru a-i ajuta să se conformeze fiscal”, explică vicepreședintele CCF.

Prin situațiile mai sus menționate, ANAF lovește tocmai în acea categorie de contribuabili pe care ar trebui să o protejeze – cei care urmăresc în mod voluntar conformarea fiscală, cei care de bună-credință au plătit la zi, integral, datoriile fiscale.

„În loc să fie premiați, iată că primesc o pedeapsă. Este oare acesta mesajul pe care ANAF dorește să îl transmită mediului de afaceri și contribuabililor? Repet: încrederea populației, a contribuabililor, în această instituție a statului este un element fundamental pentru buna sa funcționare”, spune Romulus Badea.

sursa: hotnews.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here