Copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie primiți la școală

0
92

Ministerul Sănătăţii pregătește măsuri de sancţionare în cazul copiilor care nu au fost imunizați, conform schemei naționale, ca parte a campaniei de creștere a ratei de vaccinare la nivelul țării noastre. Potrivit presei centrale, discuțiile de la nivelul MS iau în calcul că părinții să nu-și mai poate înscrie copilul la școală, dacă nu prezintă adeverința de vaccinare, emisă pe numele acestuia. În spațiul public, însă, inițiativa este deja combătută, fiind invocate prevederile legale și constituționale, care vorbesc despre învățământul obligatoriu.
Ca variantă de rezervă, oficialii din Minister iau în calcul, însă, sancționarea părinților care refuză vaccinarea copilului. Aceștia ar putea fi amendați sau puși să plăteaască tratamentul copilului, în cazul în care acesta dezvoltă o afecțiune care ar fi putut fi prevenită prin vaccinare. În țara noastră sunt regiuni unde procentul de vaccinare a scăzut sub 25%.
Boli grave precum difteria, tetanosul şi poliomielita ar putea să reapară, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Există zone din ţară unde procentul de imunizare a scăzut spre 75%. O stuație prezentată de Hot News în lună martie arată că vaccinarea ROR (rujeola, oreion, rubeola) în România a scăzut până la sub 80% în unele zone din ţară în anul 2014. De pildă, în municipiul Bucureşti, rata vaccinării a fost în 2014 de 78,3% fata de 97,4% în 2013. În ceea ce priveşte vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), raţa în Capitală a fost de 75%, în timp ce în 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publica (INSP), conform cifrelor prezentate în cadrul conferinţei RoVaccin. Rate de sub 80% s-au înregistrat şi în judeţele Alba (76,5% ROR, respectiv 75,1% DTP) şi Ialomiţa (70,4% şi 69,6%), unde se înregistrau însă procente scăzute şi în anii precedenţi. Limită de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi (sub 1 an) cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi, este de cel puţin 80% din populaţie vaccinată. Rata medie de vaccinare în ţară este de 89,4% pentru ROR, fata de 91,4% în 2013, şi 87,3% pentru DTP, acelaşi nivel ca în 2013.
Principalele cauze ale acestor scăderi sunt, pe de o parte, discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin – responsabilitatea fiind a Ministerului Sănătăţii – dar şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, conform INSP.
Conform schemei naționale de imunizare, în țara noastră, primul vaccin, cel împotriva hepatitei B, se face în primele 24 de ore de viață, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here