Corul Camerata, primul cor al cadrelor didactice din Iasi

0
57

Înființat în anul 1970 de profesorul și dirijorul Ion Pavalache, Corul Cadrelor Didactice din Iaşi – Corala Camerata s-a impus încă din primii ani de activitate în viața muzicală românească, ca o formație de elită capabilă să se confrunte cu cele mai renumite formații de același gen din țară și din străinătate.
Sub bagheta maestrului Ion Pavalache (1970-2007) palmaresul coralei a reunit zeci de premii şi distincţii obţinute pe plan intern și internațional, atât în cadrul festivalurilor naționale precum Festivalul ,,Patrium Carmen”, Festivalul ,,Cântarea României” sau ,,Festivalul Corurilor de Cameră de la Brașov” (1972, 1975, 1976) etc, cât și la festivaluri și concursuri internaționale precum Concursul Coral ,,C.A.Seghizzi” de la Gorizia şi Arezzo (Italia), Festivalurile Corale de la Aosta (Italia), respectiv Vittoria și Catalunya (Spania) precum și Festivalul ,,Eurochorale” de la Angers (Franța).
În octombrie 2017, la iniţiativa Inspectorului Şcolar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, Corala Camerata şi-a reluat activitatea sub bagheta maestrului Valeriu Gâdei. Personalitate marcantă a culturii ieşene, dirijorul Valeriu Gâdei, Doctor în muzică – specialitatea Dirijat cor – este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte “George Enescu” din Iaşi, maestru de cor al Operei Române Iaşi până în anul 2013 şi fondatorul coralei “Animus”, alături de care a obţinut de-a lungul timpului 6 premii internationale la Paris, Viena, Barcelona, Atena, Montreux şi Langollen.
Membrii corului sunt cadre didactice ieşene care predau diferite specialităţi, pasionaţi de arta cântului coral. Debutul în noua formulă a avut loc în preajma Sărbătorilor de Crăciun, în cadrul unui spectacol-eveniment ce a marcat noul parcurs al Coralei Camerata.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 − 61 =