Costel Alexe condamnă județul la subdezvoltare. S-a votat cu aroganță un buget al stagnării!

0
80

Bugetul Consiliului Județean a fost aprobat într-o formulă agreată doar de alianța politică locală formată din PNL și PMP. Pentru al doilea an consecutiv bugetul de investiții al Consiliului Județean Iași este în scădere față de anul 2020. Consilierii județeni social-democrați nu au participat la votul pentru adoptarea bugetului.
Comparativ, în 2020, administrația social-democrată a alocat 512 milioane de lei pentru investiții în domeniile de activitate prioritare pentru județul Iași, în vreme ce, în acest an, liberalii au propus doar 271 milioane de lei, aproximativ jumătate.
Împreună cu toți colegii mei consilieri județeni am decis să nu participăm la adoptarea bugetului. Din păcate, pentru al doilea an consecutiv s-a votat un buget pur politic și nu unul administrativ. Actualul președinte al Consiliului Județean aplică se pare politica racului, un pas înainte și doi înapoi, în ceea ce privește investițiile și condamnă județul la subdezvoltare. După ce administrația social-democrată a votat în 2020 un buget record pentru investiții, 512 milioane de lei, în acest an, liberalii au votat pentru investiții numai 271 milioane de lei, adică aproximativ jumătate față de acum doi ani. Nici anul trecut lucrurile nu au excelat, investițiile nefiind o prioritate pentru administrația liberală, bugetul fiind cu 100 milioane de lei mai mic comparativ cu 2020” a declarat Cristian Stanciu, liderul de grup al consilierilor județeni din Consiliul Județean Iași.
Consilierii județeni social-democrați au propus o serie de amendamente la formula de buget, printre care, cel mai important, vizează reabilitarea clădirii Filarmonicii Moldova din Iași, însă s-au lovit de refuzul actualului președinte al Consiliului Județean.
Deși am propus o serie de amendamente pertinente și prioritare pentru județ ne-am lovit de refuzul imediat al actualului președinte al Consiliului Județean. Consider că Filarmonica Moldova Iași nu trebuia să lipsească din secțiunea de dezvoltare pentru acest an, mai ales că excedentul Consiliului Județean permitea o astfel de investiție, iar proiectul lăsat de noi este unul matur, fiind demarat încă de acum 3 ani” a mai punctat liderul de grup al social-democraților ieșeni.
Cum a fost impartit bugetul
Bugetul general al județului Iași pe 2022, care prevede venituri de 1,2 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,4 miliarde de lei. Deficitul va fi acoperit din excedentul bugetului local cu 159 milioane lei, din excedentele unităţilor finanţate integral sau parţial cu 43,4 milioane şi din excedentul fondurilor externe nerambursabile cu 1,79 de milioane de lei.
Consiliul Județean va aloca anul acesta 303,95 de milioane de lei pentru Dezvoltare. Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul Transporturi, 128,7 milioane de lei, Sănătate, 98,2 milioane de lei, şi Asistenţă Socială, 20,5 milioane de lei.
În ceea ce privește Transporturile, 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru continuarea lucrărilor pe Axa rutieră strategică 1 Iași – Suceava, la cel de-al treilea lot – DJ 281 de la Belcești-Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți-Lespezi până la limita cu județul Suceava, în total 40 de km de drum modernizat. 4,18 milioane lei au ca destinaţie Axa rutieră strategică 2 Botoșani – Iași. În același timp, vor fi alocați bani pentru lucrări, dar și pentru studii și documentații pentru modernizarea altor 10 drumuri județene.
Din suma alocată pentru Sănătate, vor fi finanțate cele trei mari proiecte medicale pentru județul Iași, care presupun construirea de la zero a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii și a Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității.
O sumă importantă, 26 de milioane de lei, a fost prevăzută pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”. Tot la Spitalul de Pediatrie au fost alocați 12,4 milioane lei pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe, iar alte 6 milioane lei vor asigura realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru extinderea spaţiilor medicale.
Investiții vor fi făcute și în extinderea stației de oxigen la Spitalul de Pneumoftiziologie, în achiziționarea unui nou computer tomograf pentru Spitalul de Neurochirurgie, dar şi în modernizarea spaţiilor şi instalaţiilor de la Spitalul de Boli Infecțioase și cele două maternități, Elena Doamna și Cuza Vodă.
7 noi parcuri industriale in judetul Iasi
O prioritate în bugetul județului Iași pe 2022 o reprezintă și finanțarea construirii a șapte parcuri industriale în județ la Lețcani, Holboca, Răducăneni, Pașcani, Deleni, Podu Iloaiei și Dumești.
Cel mai avansat proiect este Iași Industrial Park de la Lețcani pentru care s-au alocat 8 milioane de lei, astfel încât lucrările să fie gata până la finalul anului.
Față de anul trecut a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Anul acesta suma este de 1,5 milioane de lei și poate fi accesată pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică, dar și pentru sport.
Investiții de 20 de milioane de lei sunt prevăzute la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, unde sunt în implementare șapte proiecte de închidere a centrelor rezidențiale care vor fi înlocuite cu case de tip familial, dar și programe pentru înființarea de noi servicii sociale.
Bugetul județului Iași mai prevede o cofinanţare de aproape 3 milioane de lei pentru 17 centre de zi din judeţ destinate copiillor, dar și 4,2 milioane lei pentru proiectul prin care cele șase unități de învățământ special din subordinea Consiliului Județean Iași vor fi dotate cu tablete şi alte dispozitive electronice cu ajutorul cărora să fie îmbunătăţit accesul elevilor la cursurile online.
În domeniul cultural, 3,58 milioane lei au fost prevăzute pentru finanțarea proiectului de Reabilitare a Ansamblului Muzeal “Ion Creangă” şi 2,5 milioane lei pentru finanțarea proiectului de Restaurare a Muzeului Nicolae Gane. Va fi de asemenea asigurată continuitatea celor două festivaluri de prestigiu organizate de MNLR Iași şi Teatrul pentru Copii și Tineret “Luceafărul”. 1 milion lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT şi tot 1 milion lei pentru Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr FITPTI.
O premieră pentru bugetul judeţului Iaşi în acest an este reprezentată de includerea unei sume de 1 milion de lei pentru susţinerea proiectelor comune cu Republica Moldova și Ucraina.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here