Creste taxa de salubrizare la Iasi. Chirica isi recunoaste incompetenta si arunca afacerea gunoiului in curtea lui Maricel Popa

0
51

Astăzi, 24 aprilie, Consiliul Local s-a întrunit într-o nouă ședință ordinară. Un punct important de pe ordinea de zi a fost cel vizând majorarea tarifelor la salubrizare. Conform reprezentanților SC Salubris SA, modificarea tarifelor trebuia realizată pentru că salariul minim brut pe ţară a crescut cu aproape 90% faţă de acum patru ani, când a fost efectuată precedenta modificare a valorii taxei de salubrizare. Alte argumente ale operatorului vizează modificarea preţurilor la carburanţi și creşterea înregistrată la tichetele de masă. „Iașul este printre puținele municipalități care are un sistem de colectare avizat de Comisia Europeană, dar, din cauza unei proceduri de infrigement, România a fost nevoită să crească tariful de salubrizare cu acea taxă suplimentară de depozitare. Pedeapsa se aplică la nivel național. Dacă acea taxă de infrigement va fi scoasă, o vom elimina și noi imediat. Pe de altă parte, a fost și creșterea salariului minim pe economie. Plusul a fost mai ales în zona salariilor minime pe economie”, a declarat primarul Mihai Chirica, la finalul ședinței.

La nivel de gospodării, tarifele lunare propuse ajung la 16 lei (o persoană), 27,40 lei (două persoane), 37,60 lei (trei persoane), 45,56 lei (patru persoane) şi 51,20 lei (cel puţin cinci persoane). În medie, tariful a crescut cu 33% faţă de preţurile stabilite în 2013.

Tot în urma ședinței de astăzi, consilierii locali au mai decis ca Municipiul Iaşi să dea în administrare judeţului mai multe bunuri în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. În acest sens, astăzi a fost aprobată integrarea unităţii administrativ-teritoriale Iaşi în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), proiect gestionat de Consiliul Județean Iași.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 58 = 60