Cultura, exclusa de la subventia statului asistential de o deputata de Alexandru cel Bun. „Cine nu este factor electoral, nu primeste pomana”.

0
84

Deputata Cristina Nechita s-a dezbracat de halatul demagogiei politice si a imbracat sutienul filosofiei. Cand a iesit de sub dusul rece al culturii, a acuzat ca acesta ii ramasese mic. Cu toate acestea, reconfortata de aceasta experienta metafizica a aclamat „Cultura nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică”, in mijlocul unei intalniri organizate de Grupul de Dialog Social.
La dezbaterea a fost ca temă Legea timbrului cultural. O binefacere sau un neajuns pentru cultura româească? Una dintre marile mele convingeri este că un popor nu poate subzista în afara culturii. Niciun neam nu a supravieţuit în memoria istoriei dacă nu a dezvoltat forme de expresie culturală: literatură, pictură, dans, sculptură, muzică, tradiţie folclorică complexă. Civilizaţiile pot pieri, arta lor rămâne. Cel puţin la prima vedere, problema noastră este mereu de natură materială şi de implicare a Statului. Mi se pare o abordare nonparticipativă. Eu cred că a aştepta o atitudine paternalistă şi decisivă a Statului este o greşeală. Ce este, în fond, Statul de la care se aşteaptă intervenţii şi, în principal, subvenţii? Mereu alt Cabinet, mereu alt ministru al Culturii? Statul este mai mult decât atât. Statul suntem noi toţi, eu, voi, ceilalţi. Aşadar, dacă dorim propăşirea culturii româneşti, cred că trebuie să plecăm de la dezbateri serioase la nivel regional şi apoi naţional, de la soluţii pe care le putem identifica chiar noi. În această ordine de idei, îi îndemn pe oamenii de cultură ieşeni să se manifeste public. Dragii mei prieteni ieşeni care activaţi în domeniul culturii, ce păreri aveţi?”, a sunat intrebarea retorica a deputatei Cristina Nechita, precum un ceas cu cuc in timpul vecerniei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here