Cum arata in realitate casa de pe bancnota de 10 lei. Arhitectii au investit 4,5 milioane de lei in restaurarea ei

0
66

Casa cu blazoane, schitata pe bancnota de 10 lei, a fost readusa la viata. Ea se afla in Buzau, la Chiojdu, si s-ar fi prabusit daca nu era renovata. Uniunea Arhitectilor a accesat fonduri europene si i-a dat o noua infatisare.

Istoria casei care se afla pe spatele bancnotei de zece lei a inceput la mijlocul secolului al XVIII-lea. Situata la poalele muntilor Siriu, intre dealuri, a fost ridicata de o familie de tarani liberi insa in ultima perioada ajunsese o ruina. Constient de valoarea ei, fostul proprietar a decis sa o vanda Uniunii Arhitechilor din Romania cu 20.000 de euro.

Florin Dragulin, fostul proprietar al casei: “Cazuse acoperisul, cazusera plafoanele, peretii erau cazuti pe jumatate. Mi-am dat seama ca nu pot realiza acest proiect de unul singur pentru ca, ca persoana fizica, este foarte greu”.

Ajunsa in proprietatea Uniunii Arhitectilor, “Casa cu Blazoane” din Chiojdu, Buzau, a fost restaurata in totalitate, in mare parte cu fonduri europene in valoare de 4, 5 milioane de lei.casa bancnota

Casa cu blazoane de la Chiojdu este probabil una dintre cele mai cunoscute case din Romania. O schita de a ei se regaseste si pe bancnota de 10 lei. Acum ca imobilul a fost reabilitat va putea fi folosit drept scoala de arhitectii restauratori, dar si vizitat oricand de turisti.”

Cei care au lucrat acolo au pastrat toate elementele de decor care au putut fi recuperate. Daca ii veti trece pragul, sigur veti remarca tamplaria veche de 300 de ani, dar si elementele de decor.

Uniunea Arhitectilor spera ca prin restaurarea casei, zona unde este amplasata sa atraga multi turisti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here