Cum va arăta Declaratia unică privind impozitul pe venit si contributiile sociale care va înlocui Formularul 600

0
52

Guvernul a decis în ședința de joi să pună în dezbatere publică Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Aceasta va înlocui controversatul formular 600 și alte șase declarații care trebuiau depuse până acum.

Iată cum va arăta, potrivit proiectului pus în dezbatere publică viitoarea declarație, care va permite contribuabului să aleagă când să facă plata și va putea fi depusă online de către persoanele care doresc să evite deplasarea la ghișeu.

Dacă anul acesta poate fi depus și fizic și online, din 2019 acesta nu se va mai depune deloc la ghișeu. Acesta va trebui trimisă până la data de 31 martie și tot până atunci se va face și plata contribuțiilor.

Pentru a încuraja plata contribuțiilor înainte de termen, se va introduce un sistem de bonificații. Acesta va fi mai mare în cazul celor care vor depune declarația online decât pentru cei care o vor face fizic la ghișeu. Astfel, persoanele care vor depune online și vor achita până la 15 iulie 2018, vor avea o reducere de 10%, iar pentru plata până la 30 septembrie se va aplica o reducere de 5%. În cazul celor care vor depune declarația pe suport de hârtie și vor achita suma până la 15 iulie  se va aplica o bonificație de 5%, iar dacă vor face plata până la 30 septembrie vor avea o reducere de 2%.

Aceasta va avea pe lângă o secțiune cu datele de identificare ale deponentului, una cu veniturile realizate în anul 2017, aici vor fi diferențiate sumele realizate în România și cele din străinătate. Tot în această secțiune se va trece și destinația sumei reprezentând 2% din impozit.

La capitolul 2, se vor completa date privind veniturile estimate pe 2018 și impozitul și contribușiile sociale datorate. La secțiunea 1 se vor completa datele privind veniturile estimate obținute în România în anul în curs, iar la secțiunea 2, cele privind contribuția de asigurări sociale și asigurări de sănătate estimate pentru anul în curs.

Sursa: Libertatea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 − 20 =