Cutremur de 5,3 grade, resimtit puternic si la Iasi. Caramizi din fatada cinematografului Republica au cazut peste masini

0
62

Un nou cutremur de 5,3 a zguduit azi-noapte Romania, fiind resimtit foarte puternic si la Iasi. Seismul s-a produs la o adancime de 97 de kilometri si s-a resimtit in Moldova, Muntenia si sudul Transilvaniei.
Mircea Radulian, directorul INFP, a declarat ca nu este cazul ca populatia sa se panicheze si ca acest cutremur de 5,3 nu anunta unul mare.
Dupa cum stim cu totii, zona Vrancea produce astfel de cutremure, moderate, destul de frecvent. E adevarat ca sunt anumite fluctuatii, care sunt normale. Sunt cativa ani in care nu avem cutremure peste 5, iar apoi pot fi mai multe peste 5 intr-un an. Intr-un fel, este bine, ca orice cutremur de acest gen elibereaza o cantitate de energie. Trebuie sa avem in vedere scara. Acesta e de 1000 de ori mai mic decat unul de peste 7. Per total, daca privim zona Vrancea, ea ramane incarcata. Nu s-a eliberat prea multa energie. Aceste cutremure au un rol benefic, pentru ca atenueaza din fluctuatiile tectonice, dar nu reusesc sa elibereze cu adevarat zona activa. Cutremur mai mare poate aparea oricand. Nu putem sta linistiti. Dar nu trebuie sa ne gandim ca un astfel de cutremur anunta unul mare. La un moment dat, va veni si un cutremur mai mare, dar nu trebuie sa panicam pe nimeni.”, a spus Mircea Radulian.
In urma cutremurului de azi noapte, la nivelul judetului Iasi nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cutremurul din această noapte nu a provocat pagube în județul Iași, echipele mobilizate imediat după producerea seismului nefiind nevoite să intervină. De asemenea, nici prin numărul de urgență 112 nu au fost sesizate situații deosebite, cauzate de cutremur, din partea populației”, a declarat prefectul Marian Grigoras.
Cu toate acestea, la nivelul municipiului Iasi au fost i9nregistrate cateva incidente, printre care cel de la Cinematograful Republica, cladire de pe fatada careia s-au desprins cateva caramizi care au cazut peste masiniule din parcare.
Cel mai important seism din acest an a avut loc pe 24 septembrie, tot in Vrancea, si a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here