Cutremurator! Administratorul firmei si-a ajutat angajatul sa moara. Cum s-a încercat muşamalizarea unui accident de muncă

0
52

Un bărbat, angajat al unei firme de construcţii, a murit după ce a căzut de pe acoperişul unei case la care fusese trimis de patron să lucreze. Victima urcase pe acoperiş să placheze un horn, a alunecat şi a căzut de la înălţime. Decesul nu a survenit imediat, era conştient, dar nu a chemat nimeni ambulanţa. Administratorul firmei era la faţa locului atunci când angajatul său a căzut şi s-a rănit grav. Bărbatul a fost dus acasă cu maşina chiar de administratorul firmei de construcţii şi aşezat pe pat ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. A fost şters de sânge şi abandonat. Era încă în viaţă. A fost găsit mort câteva ore mai târziu de fratele lui care a venit în vizită. La necropsie s-a stabilit că avea numeroase fracturi, unele deschise, şi multiple contuzii. A sângerat până la ultima suflare, suferind un şoc hemoragic. Un gest uman firesc  ar fi fost acela de a-l duce la spital şi nu să fie lăsat cu atâta cruzime să moară. Din declaraţiile celorlaţi muncitori, firul poveştii a fost reconstituit foarte repede. Pe parcursul audierilor administratorul firmei şi-a schimbat de mai multe ori declaraţiile, susţinând ba că victima nu a lucrat pentru el, ba că nu a fost în localitate în momentul producerii accidentului, încercând să inducă în eroare organele de anchetă.

Este un caz care consider că, dincolo de ineditul sinistru al situaţiei, are şi ceva din Kafka în „celeritatea” cu care se desfăşoară ancheta. „Tărăgănare la nesfârşit” nu pare în acest moment o exagerare. Incidentul care face obiectul acestui dosar s-a petrecut în 2016”, a precizat avocata Gianina Porosnicu.

Acţiunea penală împotriva administratorului a fost pusă în mişcare în urmă cu un an pentru ucidere din culpă, lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, sustragere/distrugere de probe, mărturie minicioasă, instigare la mărturie mincinoasă şi nerespectarea regimului securităţii în muncă.

În iunie 2019 dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunere de trimitere în judecată, iar procurorul avea, conform legii, 15 zile la dispoziţie să dispună o soluţie. Am făcut numeroase adrese în care am solicitat un răspuns cu privire la acest aspect. Încă aşteptăm! Sunt doi copii orfani şi o văduvă care vor să afle adevărul!”, a declarat avocatul de caz.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =