Dan Lungu: Finantarea Programului national de achizitie de cărti si reviste ar putea salva, la momentul actual, industria cărtii

0
53

Dan Lungu, senator USR de Iași, propune Ministerului Culturii drept soluție pentru salvarea industriei cărții din România finanțarea Programului național de achiziție de cărți și reviste, prevăzut în Legea 186/2003 privind susținerea și promovarea culturii scrise. Aceste fonduri ar da atât o mână de ajutor financiară editurilor, ferindu-le de colaps, cât și un plus de carte nouă pentru bibliotecile din orașele și satele țării, care nu au mai primit cărți de perioade îndelungate.

Propunerea a apărut în contextul afirmațiilor reprezentanților Asociației Editorilor din România care susțin că, în perioada de carantină, piața a scăzut cu 70%, după ce librăriile au fost închise și doar un procent de maximum 10% dintre clienții librăriilor au migrat către online. Așadar, activitatea editurilor aproape a încetat, multe dintre acestea închizîndu-se sau pregătindu-se să o facă. Totodată, întrucât inclusiv salonul internațional de carte Bookfest a fost anulat, iar presiunea pentru reprezentanții editurilor de a publica noi titluri a dispărut, noile apariții ale editurilor fie deja s-au suspendat, fie urmează să o facă.

Am somat, în repetate rânduri, Ministerul Culturii să aloce bani pentru Programul național de achiziție de cărți și reviste. De ani buni, tot mi se răspunde faptul că pentru aceste achiziții se alocă zero lei și că desfășurarea programului e amânată, deși finanțarea lui este prevăzută în lege; anul trecut, la o ultimă întrebare adresată Ministrului Culturii care viza acest subiect, nici măcar nu mi s-a mai răspuns. Nici Ministerul și nici Uniunea Scriitorilor din România nu vin cu propuneri coerente, cu un plan sigur de sprijin pentru autori, respectiv pentru editori și librari. Fiecare este lăsat pe cont propriu – aceasta pare să fie politica culturală a momentului. Azi e ziua internațională a cărții și drepturilor de autor, precum și ziua bibliotecarilor în România. Dacă ne uităm la ce se întâmplă cu industria cărții și cu bibliotecile, e mai degrabă o zi de doliu.

Soluția mea este să ne reamintim de acest program util și să-i alocăm fonduri pentru ca lanțul cultural autor – editor – librar să se dezmorțească și, totodată, să participe și la îmbunătățirea fondului de carte al bibliotecilor. Cu ocazia vizitelor făcute în satele ieșene în cadrul proiectului lansat prin cabinetul meu parlamentar, Până hăt de carte!, am constatat că există biblioteci la sate care nu au mai primit o carte nouă tocmai din anii ’90, adică de 30 de ani! Acest program ar veni în sprijinul tuturor creatorilor din domeniu și, de pe urma lui, ar beneficia înainte de toate și cititorii.

Nu este prima dată când piața de carte traveresează o perioadă neagră și știm ce urmează dacă nu facem nimic – multe edituri vor dispărea și astfel consumul cultural se va prăbuși din nou. Putem evita asta și legea vine în ajutorul nostru. Trebuie doar să o punem în aplicare și să nu ignorăm cultura, încă o dată, așa cum am făcut-o ani la rând”, a declarat Dan Lungu, senator USR.

Ultima întrebare care vizează acest program, adresată Ministrului Culturii în anul 2019 poate fi consultată aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20lungu%20dan%202444%20a%20in.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − = 12