Dan Tesloianu, sinistrul medic iesean acuzat ca a implantat stimulatoare cardiace de la cadavre, a fost retinut

0
57

Unul dintre medicii care le-ar fi implantat unor pacienți cu afecțiuni cardiace dispozitive medicale recuperate de la cadavre a fost reținut pentru 24 de ore în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Medicul ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace. În plus, acestuia i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejata. Este vorba despre dr. Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon”. Medicul va fi dus la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În situația de fapt reținută de procurori, se menționează că suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că suspectul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Reamintim ca autoritățile au efectuat, vineri dimineață, 17 februarie, 24 de percheziții în trei județe, inclusiv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi și la Spitalul Militar Regina Maria din municipiul Brașov, într-un dosar cu acuzații de dare de mită, fals și înşelăciune. Medicii cercetați sunt suspectați că au operat mai mulți pacienți pe inimă, montând stimulatoare cardiace de la persoane decedate. În vizorul procurorilor au intrat cardiologul Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov. Dan Tesloianu a mai fost acuzat în trecut de luare de mită în formă continuată. Dosarul a fost clasat de fostul șef al DNA Iași, Emilian Eva, care a ajuns ulterior să fie anchetat pentru vânzarea unor tablouri obținute de la doctorul Tesloianu.
Surse judiciare au declarat că unul dintre rezidenții doctorului Tesloianu, care făcea intervenții de implantare a dispozitivelor, deși nu ar fi avut voie, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile și are interdicția de a profesa în această perioadă. Este acuzat de luare de mită de la cinci pacienți.
În total, șase medici și patru pacienți sunt urmăriți penal în acest caz, pentru luare sau dare de mită.Procurorii spun că totul s-a făcut cu încălcarea procedurilor medicale de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace.
Cei doi doctori cardiologi aveau cunoștință de bolnavii care au implantate dispozitive cardiace. Când unul dintre aceștia murea, cu ajutorul altor cadre medicale le extrăgeau din corpul acestora și le sterilizau.Apoi, în listele lor de pacienți, îi căutau pe cei care aveau nevoie de stimulatoare ori defibrilatoare.
De la aceștia ar fi pretins între 2.000 de lei și 3.000 de euro ca să le implanteze dispozitivul extras dintr-un cadavru. Prețul cerut era ca pentru un dispozitiv nou – pe care oricum îl decontează Casa de Sanatate.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 58 = 61