De la 1 ianuarie: Informații despre alergeni pe etichetele produselor alimentare

0
58

Consumatorii vor putea găsi, începând cu 1 ianuarie 2017, mult mai multe informaţii pe etichetele produselor cu privire la alergeni sau la intoleranţele alimentare, dar şi despre ţara de origine sau locul de provenienţă al acestora, potrivit noului regulament al Comisiei Europene – după cum au anunţat reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protectia Cosnumatorilor.
Clienții vor putea să citească pe etichetă informaţii legate de aportul nutriţional, precum aportul caloric, nivelul grăsimilor, conţinutul de sare, o prezentare mai clară a alergenilor, scris cu litere bolduite sau cu alte carcatere care să iasă în evidenţă – de exemplu, soia, nuci, gluten, lactoză, crustacee – pentru alimentele ambalate. Menţionarea originii pentru carnea proaspătă de porc, oaie, capră, sau pui, dar şi la produse precum miere, fructe, legume şi peşte.
Până în acest moment, obligatorie este indicarea originii numai în cazul cărnii de vită şi de mânzat. Informaţiile specifice privind provenienţa grăsimilor prezentate în produs, dacă sunt vegetale sau animale. Produsele procesate din carne trebuie să aibă menţionat pe ambalaj dacă au conţinut de apă mai mare de 5%. Nerespectarea noilor obligaţii este sancţionată cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi cu amenzi de la 5.000 la 50.000 lei pentru ascunderea intenţionată a informaţiilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here