Decizii fara precedent la Iasi, pe perioada de cod rosu: restrictii in transportul public si in crese, afaceri inchise, sefi de piete demisi

0
57

Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași vor elabora un plan de măsuri, pe termen mediu și lung, care să fie aplicate atunci când coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcția de Sănătate Publică, va depăși nivelul de 4 la mie și, respectiv, 5 la mie.

 Aceste măsuri vor include, printre altele, o serie de restricții în transportul public (suspendarea unor trasee, reducerea numărului mijloacelor de transport, limitarea accesului la transport public etc.).

Începând de azi, 5 noiembrie 2020, vor fi verificate zonele de comerț, în special cele cu risc de aglomerare (mall-uri, hypermarketuri, supermarketuri etc.) în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție sanitară (obligativitatea purtării măștii de protecție, existența circuitelor de deplasare pentru clienți, controlul temperaturii, existența materialelor dezinfectante etc.). Nerespectarea acestor măsuri de către comercianți va atrage sancțiuni până la retragerea autorizației de funcționare pentru o perioadă de 30 de zile.

În piețele agro-alimentare vor fi întărite măsurile de protecție sanitară și vor fi făcute cel puțin patru dezinfecții pe săptămână. Nerespectarea acestor măsuri va atrage demiterea administratorilor piețelor sau a celor responsabili.

Toate direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor lua măsuri suplimentare de protecție sanitară (decalarea programului de lucru al angajaților, asigurarea circuitelor de deplasare, limitarea numărului de angajați care lucrează simultan în același birou, desfășurarea activității în regim de telemuncă, acolo unde este posibil etc.). De asemenea, va fi verificată starea de sănătate a tuturor angajaților.

Va fi reluată activitatea de dezinfectare a stațiilor de taxi și a autoturismelor de taximetrie. Totodata, va fi reluată activitatea de dezinfectare cu substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu a scărilor de bloc. În acest scop, Primăria Municipiului Iași va pune la dispoziția SC Termo-Service SA o tonă de hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5%.

Direcția de Asistență Socială și Direcția Exploatare Patrimoniu vor reînființa la Baia Populară centrul pentru persoane fără adăpost, care va fi prevăzut cu un punct de triaj și un izolator.

Vor fi luate măsuri suplimentare pentru verificarea sălilor de jocuri de noroc și a magazinelor de cartier care comercializează băuturi alcoolice.

Unitățile administrate de Direcția Creșe vor rămâne deschise, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară deja decise (limitarea numărului de beneficiari, existența circuitelor de deplasare, realizarea triajului epidemiologic, interzicerea accesului persoanelor străine, decalarea programului).

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here